Godina na zalasku donijela je navijačima fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine najljepši trenutak do sada – plasman Zmajeva na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca slavilo je ovaj historijski uspjeh naše reprezentacije u cijeloj državi, ali i diljem planete, kao što su na veličanstven način proslavili i pobjedu protiv Grčke, te posebno pobjedu protiv Slovačke u Žilini.

Kvalifikacije su tekle "izuzetno glatko" sve do dvomeča protiv Slovačke koji je pokazao zašto je fudbal najpopularnija stvar na svijetu. Emocije, isčekivanje, neizvjesnost, promjena sudbine u sekundi, sve je ono što je krasilo ova dva meča. Upravo su ove dvije utakmice donijele dva najteža trenutka za naše navijače u 2013. godini.

Prvi takav trenutak koji nas je sve kolektivno bacio u očaj bio je gol Pecovskog u Zenici na Bilinom Polju, pogodak sa kojim su Slovaci srušili do tada u kvalifikacijama nepobijedive Zmajeve. Manje od 14 minuta prije kraja meča fudbaler Žiline je sa 18 metara šutirao relativno slabo, ali se lopta na kraju našla u mreži Begovića i uveliko potresla cjelokupnu fudbalsku reprezentaciju, ali i sportsku javnost.

Zmajevi su se našli pod velikim pritiskom novinara i navijača. Sušić je bio "razapet" i svi su tražili pojašnjenja zašto se odstupilo od dobitne formacije sa klasičnim zadnjim veznim igračem, no Pape je hrabro ušao sa istom formacijom i u drugi meč četiri dana kasnije.

Slovaci su prvo postigli gol koji je poništen zbog ofsajda, da bi minutu prije kraja prvog poluvremena Hamšik postavio rezultat od 1:0, za novi očaj naših navijača i drugi najteži trenutak u 2013. godini. Zmajevi su srećom pokazali karakter i do kraja meča slavili golovima Bičakčića i Hajrovića, no ostaje činjenica da je susret u Žilini bio visokog rizika za sve srčane bolesnike koji su ga gledali.

Treći najteži trenutak po našem izboru u 2013. godini je povreda Miralema Pjanića netom prije okupljanja fudbalske reprezentacije za utakmicu protiv Grčke u Zenici. Pjanić je u tom trenutku igrao u fantastičnoj formi i nakon odlaska Zvjezdana Misimovića u Kinu on je bio ta glavna pogonska sila od koje se očekivalo da će nositi igru Zmajeva protiv Grka. Njegova povreda izazvala je šok i nevjericu među navijačima, no selektor Safet Sušić već je ranije najbližim saradnicima i prijateljima reprezentacije saopštio kako će Misimovića zvati bez obzira na Pjanićevu formu, te je u konačnici utakmica protiv Grčke protekla u najboljem redu uz pobjedu Zmajeva od 3:1.

Nije bilo lako ni gledati cijelu utakmicu protiv Litvanije u Kaunasu, posebno ne slobodni udarac protivnika u posljednjim trenucima meča, kao i mnoge druge situacije na utakmicama naših Zmajeva, no u konačnici možemo reći, 2013. godina bila je najsretnija godina do sada za naše fudbalske reprezentativce, kao i naše navijače. Šta drugo poželjeti, nego da naredna, 2014. godina, bude još uspješnija i sretnija za sve nas!

(Reprezentacija.ba)