Selektor Slovenije: Da reprezentacija BiH ima bolju odbranu, bila bi prvak svijeta

  Da fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima dobru odbranu naredne godine u Brazilu bila bi prvak svijeta, tvrdi u razgovoru za Anadoliju Srečko Katanec, selektor fudbalske reprezentacije Slovenije i jedan od nekadašnjih najboljih igrača u bivšoj SFR Jugoslaviji. Katanec kaže da BiH ima fantastičan vezni red i napad, ali da je tzv. „defanziva" lošiji […]

Selektor Slovenije: Da reprezentacija BiH ima bolju odbranu, bila bi prvak svijeta

 

Da fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima dobru odbranu naredne godine u Brazilu bila bi prvak svijeta, tvrdi u razgovoru za Anadoliju Srečko Katanec, selektor fudbalske reprezentacije Slovenije i jedan od nekadašnjih najboljih igrača u bivšoj SFR Jugoslaviji.

Katanec kaže da BiH ima fantastičan vezni red i napad, ali da je tzv. „defanziva" lošiji dio tima. Ističe i da izabranici selektora Safeta Sušića moraju promijeniti određene navike u igri žele li na Svjetskom prvenstvu, koje će se odigrati od 12. juna do 13. jula 2014. godine u Brazilu, napraviti značajniji rezultat. Od Hrvata ne očekuje puno na Mundijalu

„BiH je vrlo kvalitetna u vezi i naprijed, ali pošteno govoreći, ono što sam vidio u kvalifikacijama za SP i ono što su Bosanci pokazali u februaru protiv nas, kada su nas dobili 3:0, u odbrambenim zadacima nisu na najvišem nivou. Izgubili smo u Ljubljani 0:3, ali moglo je biti 3:3. Napravili smo im mnogo šansi i imali su sreće što nisu primili golove. Fudbaleri BiH moraju promijeniti navike u igri, biti žustriji i bliže protivničkim igračima. To im se neće tolerirati na SP u Brazilu i to će timovi sa kojima budu igrali kažnjavati", rekao je Katanec, objasnivši: „U kvalifikacijama BiH je imala nešto lakšu grupu i to joj se nije osvetilo, ali selektor Sušić i igrači dovoljno su pametni da poprave svoju igru i u odbrani. Ukoliko to učine mogu napraviti puno i u Brazilu. BiH ima strašne igrače poput Miralema Pjanića, Vedada Ibiševića… To su svjetske klase".

Katanecova Slovenija će 1. juna 2014. godine u Buenos Airesu igrati prijateljsku utakmicu sa Argentinom, koja će 15 dana kasnije u susretu prvog kola grupe „F" Svjetskog prvenstva snage odmjeriti sa BiH.

„Bit će to velika stvar i čast i za naše reprezentativce i za mene kao selektora. Vidjet ćemo gdje smo i kako je igrati protiv najboljih na svijetu. Nadam se da ćemo im moći koliko-toliko parirati. Morat ćemo se jako dobro pripremiti za tu utakmicu, jer u protivnom kada igraš protiv Argentine možeš da stradaš, da ti napune mrežu do vrha, što nikako ne želimo", kazao je Katanec za Anadoliju.

Na pitanje znači li to da bi Argentina mogla napuniti mrežu BiH na SP, odgovorio je: „To je teško, jako teško pitanje. Međutim, ne vjerujem da će BiH biti bezazlen protivnik Lionelu Messiju i društvu. Morat će veoma angažirati da bi pobijedili Bosnu. BiH treba svoju šansu tražiti protiv Nigerije u drugom kolu. Tu ko pobijedi trebao bi biti drugi u grupi, te nastaviti takmičenje u osmini finala. Argentina će biti prva u grupi 'F'. Iran nije bez šansi, ali gori je od BiH i Nigerije, tako da nemaju pretjerane izglede za drugi krug", mišljenja je Katanec.

Selektor Slovenije tvrdi da će pomno pratiti naredno SP, upravo, zbog BiH i Hrvatske. „Pratit ću posebno utakmice BiH i Hrvatske i za ove dvije reprezentacije ću svim srcem navijati", pričao je Katanec. 

U žrijebu za EURO 2016, koji će se održati u Nici 23. februara, Katanec želi izbjeći reprezentacije država nastalih raspadom bivše SFR Jugoslavije.

„Ne bih volio da igramo u tzv. 'jugoslavenskoj grupi'. Pod jedan, zato što su BiH i Hrvatska veoma snaže. Isto mislim i o Srbiji, Crnoj Gori i Makedonija sa Goranom Pandevom. Zaista, nikoga ne bih volio u grupi za naredno Evropsko prvenstvo i zbog mogućih dodatnih tenzija. Nikome ne bi odgovaralo da dvije, tri ili pak četiri selekcije sa naših prostora budu u istoj grupi", pojasnio je Katanec u razgovoru za agenciju Anadolija.

(Reprezentacija.ba)