Zeba je izabran za najboljeg igrača protekle sezone, a u konkurenciji su bili Haris Duljević i Zvonimir Kožulj

Manifestacija izbora najboljih pojedinaca ligaških takmičenja za sezonu 2015. /2016. održana je večeras u hotelu „Terme“ na Ilidži, javlja Fudbalski savez BiH.

Treneri i kapiteni klubova BH Telecom Premijer lige, Premijer ženske lige i Premijer futsal lige glasali su za najbolje igrače i golmane svojih takmičenja.

Ceremoniju je otvorio prigodnim govorom predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić koji pozdravio prisutne i istakao kako Savez ovim i sličnim manifestacijama nastavlja da promoviše naša ligaška takmičenja, fidbal, ali i vrijednosti koje taj sport njeguje.

Za najboljeg igrača BH Telecom Premijer lige odabran je Zajko Zeba iz tuzlanske Slobode u konkurenciji Zvonimira Kožulja (Široki Brijeg) i Harisa Duljevića (Sarajevo).

Ofanzivni igrač Slobode nakon što je primio nagradu je izjavio: „Zahvalio bih se klubu i saigračima bez kojih ne bi bilo moguće dobiti ovo priznanje. Hvala i NS/FS BiH koji vodi takmičenje i čini da ono protekne u najboljem redu. Iznenađen sam i sretan zbog ove nagrade.“

Najbolji golman našeg elitnog fudbalskog takmičenja je Goran Karačić iz Zrinjskog. On je ovo priznanje dobio ispred Kenana Pirića (Sloboda) i Vedrana Kjosevskog (Željezničar).

Napadač Sarajeva Leon Benko postigao je 21 pogodak i on je najbolji strijelac BHT PL BiH.

Priznanje za ostvarene sportske rezultate dobili su šef stručnog štaba prvaka naše zemlje, ekipe Zrinjskog, Vinko Marinović, kao i Slavko Petrović-trener osvajača Kup-a BiH Radnika.

Kao i prošle godine, igračica SFK 2000 Sarajevo Armisa Kuč proglašena je za najbolju u Premijer ženskoj ligi BiH. Crnogorska reprezentativka postigla je ove sezone 41 pogodak. Po broju glasova iza sebe je ostavila saigračicu u SFK 2000 Jasnu Đoković, kao i Mariju Aleksić iz Banjaluke.

Nagradu za najboljeg golmana PŽL ponijela je Almina Hodžić (SFK 2000 Sarajevo) u konkurenciji Aide Avdić (ŽOFK Gradina) i Danice Spasojević (Radnik Bumerang).

Reprezentativac BiH u futsalu i član ekipe Mostar SG Staklorad Srđan Ivanković najbolji je igrač Premijer futsal lige. On je dobio najviše glasova ispred klupskog kolege Marija Aladžića i Emira Milanovića iz Sofića.

Bahrudim Omerbegović (Centar) najbolji je golman PFL BiH, a konkurenti su mu bili Stanislav Galić (Brotnjo) i Zoran Stanivuković (Čelinac).

Nagradu za fair play u ovoj sezoni ponio je sudija iz Stoca Darko Obradović. On je na utakmici Premijer omladinske lige Zrinjski-Olimpic prisebnom reakcijom spasio život igraču gostujućeg tima Haliloviću, kada je nakon jednog sudara sa saigračem ostao bez svijesti.

Manifestacija je počela minutom šutnje kojom je odata počast nedavno preminulom gradonačelniku Zenice Husejinu Smajloviću, kao i istaknutom sportskom radniku i proslavljenom fudbaleru Borca, Partizana i Olimpije Velimiru Sombolcu.

(Reprezentacija.ba)