Izet Hajrović zlatni je dobitak bosanskohercegovačkog nacionalnog tima u fudbalu u godini na izmaku. Ovaj mladić je uz Seada Kolašinca i Ermina Bičakćića dospio na Papetov spisak nakon promjene sportskog državljanstva jer je u ranoj fazi razvoja svoje karijere s mnogo uspjeha nastupa za omladinske selekcije Švicarske, zemlje u kojoj je rođen, piše RadioSarajevo.ba.

Dobre igre u Grasshopperu dovele su ga do nacionalnog dresa zemlje rođenja, ali srce je ipak htjelo drugačije. Stigao je poziv selektora Safeta Sušića, a ostalo je manje – više poznato. Veznjak je svoju priliku iskoristio kao rijetko ko. Zaigrao je protiv Slovačke u Žilini, zabio fantastičan pogodak i zauvijek se upisao u historiju bh. fudbala.

Na njega se ozbiljno računa i za brazilsku ekspediciju, a na tragu izvrsnih igara u švicarskoj eliti, čini se da je samo pitanje vremena kada će zaigrati u nekoj od najjačih evropskih liga. Pozivi iz Italije,Njemačke pa i nagovaranja s Otoka zasad ga, ipak, ne interesuju jer tvrdi da je potpuno posvećen Grasshoppperu.

''Tu sam gdje sam, uživam u svojim i dobrim igrama tima. Ide nam lijepo, blizu smo vrha tabele s realnim šansama da se kroz ligu plasiramo u Evropu što je i cilj. I mene prati dobra forma, zabio sam šest golova i upisao pet asistencija. Lijepo statističko pokriće je iza mene, zadovoljan sam i sretan. Biće to još i bolje'', priča Izet Hajrović na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Od ove sezone, sve je Izetu lakše u Zurichu. Njegov novi – stari saigrač postao je brat Sead. Hajrović mlađi vratio se kući, ali povrede su ga spriječile da se izbori za svoje mjesto u početnom timu.

''Sead je tu, radi dobro i svi su zadovoljni njegovim napretkom. Blizu je početnog tima, u posljednje vrijeme konstantno je na klupi, a da nije bilo povrede, ubijeđen sam da bi već bio prvotimac. Velike su šanse da to uskoro postane, a onda bismo se zajedno mogli radovati nastupu u Brazilu. Zašto ne?'', pita se naš sagovornik, a upravo razgovorom o Mundijalu nastavljamo naše ugodno druženje.

''Grupa je dobra, zadovoljan sam. Moglo je biti mnogo gore. Možemo se nositi sa svima, i vjerujem u dobar rezultat. Pritiska nemamo  i to je naš najveći adut. Kakav god uspjeh napravimo, bit će to veliko iznenađenje jer ovo nam je prvi nastup na svjetskoj smotri'', dodaje Izet Hajrović.

Dolaskom u reprezentaciju, njegova je karijera krenula potpuno drugom putanjom.

''Sve je sada ljepše, ispunjen sam. Uživao sam u svakoj minuti druženja s kolegama iz reprezentacije. Najviše sam se družio s Kolašincem i Bičakčićem jer smo generacijski najbliži, ali i sa ostalim saigračima sam u odličnim odnosima. Svi se družimo i pazimo. To je naša velika snaga'', kaže Hajrović.

 

Lijep je bio doček u Švicarskoj nakon historijskog uspjeha i plasmana na Svjetskog prvenstva.

''Iznenadili su me svi, toliko poruka, poziva, čestitki… Saigrači u klubu bili su puni prekrasnih riječi za moje saigrače i mene, čestitao mi je sportski direktor kluba, trener ekipe. Svi su bili sretni zbog mene, a i ja sam se osjećao ljepše nego ikad'', zaključuje sjajni Hajrović na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.