Donosimo moguće scenarije raspleta Premijer lige BiH

Danas su na rasporedu utakmice 28. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine koja nikad nije bila zanimljivija.

Glavni kandidat za osvajanje titule je ekipa Zrinjskog, a pored toga predstoji neizvjesna borba za plasman na europsku scenu, kao i za mjesta koja osiguravaju opstanak u društvu najboljih.

Poslije 27 odigranih kola, Zrinjski je prvoplasirani sa 60 bodova i ima četiri boda više od drugoplasirane Slobode. 

Zrinjski sutra kao domaćin igra protiv Veleža te bi u slučaju pobjede mogao postati prvak, pod uslovom da Travnik na svom terenu savlada tuzlansku Slobodu.

Ekipa Zrinjskog do kraja prvenstva,  osim gradskog derbija sa Veležom, igra u gostima protiv Mladosti, te u posljednjem kolu u Mostaru dočekuje Slobodu.

Sloboda se neočekivanim porazom od Drine u prethodnom kolu udaljila od titule i sada imaju male šanse za na kraju završe na prvoj poziciji.

Tuzlaci imaju težak raspored do kraja, s obzirom da sutra gostuju Travniku, zatim u subotu (7. maj) igraju u Tuzli protiv Sarajeva, dok u posljednjem kolu idu na megdan Zrinjskom.

Izabranici Husrefa Musemića bi sa sedam bodova iz tri preostala kola i teoretski obezbijedili plasman u Europu, bez obzira na rezultate konkurenata.

Također, Sloboda će 11. (u Tuzli) i 18. (u Bijeljini) maja igrati finalne mečeve Kupa Bosne i Hercegovine protiv Radnika iz Bijeljine.

Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg dijele samo dva boda

Sarajevo je iskoristilo remi Željezničara i Zrinjskog (0:0) te poraz Širokog Brijega od Olimpica (1:2) i ponovo se našlo na trećem mjestu sa 54 osvojena boda.

Gradski rival Sarajeva, momčad Željezničara je trenutno na četvrtoj poziciji sa 53 boda, dok je Široki Brijeg petoplasirani sa 52 boda.

FK Sarajevo će sutra na stadionu „Asim Ferhatović – Hase“ ugostiti Mladost, Željezničar ima teško gostovanje u Zenici protiv Čelika, a Široki Brijeg igra protiv banjalučkog Borca na domaćem terenu.

Do kraja šampionata, Sarajevo za protivnike ima Mladost (domaćin), Sloboda (gost) i Olimpic (domaćin).

Sarajevo će u slučaju sve tri pobjede biti sigurno na drugoj poziciji, koja garantuje plasman u Europa Ligu, dok bi im u nekim kombinacijama za plasman u Europu odgovaralo i sedam bodova.

Željezničar igra protiv Čelika (gost), Rudara (domaćin) te Slavije (gost).

Ukoliko ostvare sva tri trijumfa, “Plavi” sa Grbavice će biti plasirani najmanje na treću poziciju bez obzira na rezultate Slobode i Sarajeva.

Ekipa Širokog Brijega odmjerit će snage sa Borcem (domaćin), Drinom (gost) i Radnikom (domaćin).

Objektivno gledajući, Širokobriježani imaju najbolji raspored i čekat će kikseve timova ispred sebe i te na taj način pokušati izboriti Europa Ligu.

Ako bi dvije ekipe nakon 30 odigranih kola imale isti broj bodova, odlučivao bi međusobni duel.

Takva situacija bi najviše odgovarala Željezničaru, koji je u međusobnim duelima bolji od Slobode, Sarajeva i Širokog Brijega.

Za kraj dodajmo i da će pobjednik Kupa igrati u Europa Ligi, a ako bi Sloboda osvojila Kup i završila na jednoj od prve tri pozicije, u Europa Ligu bi išla i četvrtoplasirana momčad.

Raspored posljednja tri kola Premijer lige BiH:

28. kolo (4. maj)

Zrinjski – Velež
Sarajevo – Mladost Doboj Kakanj
Čelik – Željezničar
Široki Brijeg – Borac
Drina Zvornik – Olimpic
Travnik – Sloboda
Rudar Prijedor – Vitez
Slavija – Radnik Bijeljina

29. kolo (7. .maj)

Drina Zvornik – Široki Brijeg
Olimpic – Travnik
Sloboda – Sarajevo
Velež – Čelik
Željezničar – Rudar Prijedor
Vitez – Slavija
Radnik Bijeljina – Borac
Mladost Doboj Kakanj – Zrinjski

30. kolo (14. maj)

Slavija – Željezničar
Borac – Vitez
Široki Brijeg – Radnik Bijeljina
Sarajevo – Olimpic
Zrinjski – Sloboda
Čelik – Mladost Doboj Kakanj
Rudar Prijedor – Velež
Travnik – Drina Zvornik

(Reprezentacija.ba)