Engleski selektor Gareth Southgate večeras je heroj u svojoj državi jer su njegove izmjene prelomile utakmicu polufinala protiv Nizozemske i odvele Englesku u finalni meč EURO 2024.

“Ovdje smo da upišemo historiju” poručio je Southgate.

“Bila je to komplikovana utakmica. Oni su se stalno mijenjali, mi smo morali stalno mijenjati način na koji smo bili defanzivni. Protivnik nam je dao malo više prostora. U prvim utakmicama nismo imali prostora za igru. Bili smo vrlo tečni, Bukayo Saka je napravio briljantan posao za pokrivanje unutra. Morali smo se prilagoditi, ali svi su igrači donijeli toliko dobrih odluka na terenu.”

Southgate se okrenuo svojoj klupi 10 minuta do kraja, zamijenivši Kanea i Phila Fodena s Watkinsom i Coleom Palmerom, a dvije zamjene bile su te koje su kombinirale za pobjednički gol.

“Ponekad zamjene mogu funkcionirati na taj način”, dodao je Southgate. “Najvažnije je da je sva momčad spremna ući u igru, držali smo se čvrsto, teško je s 26 igrača jer svaki put razočaraš 15. Posebno jer provodiš puno vremena s tim dečkima, a njihov pristup je za uzor.”

“Tako sam oduševljen što je Ollie dobio svoj trenutak. Osjećali smo samo da smo pomalo počeli gubiti energiju i Harry je naravno dobio udarac u prvom poluvremenu. Ollie dobro vrši presing, trči iza leđa i mislili smo da je dobar trenutak da to pokušamo.”

Da li je Engleska dobila nezasluženo penal?

“Mislim da smo zaslužili pobjedu. Imali smo i Philov udarac odbijen s crte, poništeni pogodak opet je bio u inčima, tako da mislim da smo večeras zaslužili pobjedu,” rekao je selektor Engleske.

Finale protiv Španije na rasporedu je u nedjelju u 21,00 sati. Utakmica se igra u Berlinu.

(Reprezentacija.ba)