U Trening centru FS BiH u Zenici, danas je završena kompletna obuka za 12 sudija i 8 asistenata sudija, koji će u budućnosti obavljati uloge VAR i AVAR na utakmicama PL BiH, saopšteno je iz FS BiH.

Obuka, koja je započela krajem aprila, sastojala se od nekoliko faza u skladu sa FIFA IAAP zahtjevima, a završni dio obuke je bilo odigravanje 11 utakmica sa VAR-om, koje su tokom prošle i ove sedmice organizovane u Banjoj Luci i i Zenici.

Svi polaznici su uspješno završili obuku i stekli VAR certifikat u skladu sa FIFA standardima, odnosno mogućnost da sude utakmice sa VAR-om, kao i da obnašaju ulogu VAR / AVAR sudija.

Edukaciju su obavili VAR instruktori, Ognjen Valjić i Elmir Pilav, uz podršku kolega iz Hrvatske, Brune Marića i Tomislava Šetke.

Već tokom naredne sedmice, nastavlja se edukacija za drugu grupu sudija i asistenata sudija sa liste PL BiH, a sve kako bi spremni dočekali početak naredne takmičarske sezone.

Također, početkom jula, VAR instruktori će obići sve klubove PL BiH te održati predavanja igračima i trenerima kako bi isti bili upoznati sa principima VAR sistema, te načinom donošenja odluka.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16