Pripreme za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se održati u Brazilu bile su tema razgovora zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH dr. Zlatko Lagumdžija sa delegacijom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Lagumdžija je obavijestio predstavnike NSBiH, predsjednika Elvedina Begića, predsjednika Odbora za posredovanje i savjetovanje NSBiH Ivicu Osima i generalnog sekretar NSBiH Jasmina Bakovića da je na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH u Nacrt budžeta institucija BiH za narednu godinu uvrštena stavka o formiranju privremenog konzularnog detašmana – BH kuće tokom Svjetskog prvenstva u Brazilu. 

Cilj je da MVPBiH i država BiH budu na raspolaganju našem stručnom štabu, reprezentativcima, NSBiH i svim državljanima BiH koji će boraviti u Brazilu tokom trajanja najznačajnije svjetske sportske manifestacije naredne godine. Imajući u vidu da BiH nema nijedno diplomatsko-konzularno predstavništvo u Južnoj Americi, ovaj konzularni detašman – BH kuća bi bio u funkciji privremenog DKP-a, ali i u funkciji promocije države Bosne i Hercegovine u cjelini. Čelnici NSBiH su se zahvalili Lagumdžiji na pozivu i poduzetim aktivnostima u cilju pojednostavljenja boravka bh. državljana u Brazilu.

Na sastanku je dogovoreno da će se o definitivnoj lokaciji privremenog konzularnog detašmana – BH kuće dogovoriti nakon 6. decembra ove godine kada će biti izvlačenje grupa za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Također je usaglašeno da će MVPBiH i NSBiH zajednički raditi na izradi uputstva za bh. državljane koji planiraju putovati u Brazil, kao i na drugim aktivnostima koje imaju za cilj da kako našoj reprezentaciji, stručnom štabu i čelnicima NSBiH, tako i našim navijačima olakšaju boravak u Brazilu, te doprinose promociji države u cjelini na velikoj svjetskoj smotri nogometa.

(Reprezentacija.ba)