Kapiten BiH Edin Džeko (38) govorio je na press konferenciji uoči sutrašnjeg prijateljskog meča između Engleske i BiH koji se igra od 20,45 sati u Newcastleu.

Džeko kaže da su Englezi odabrali da igraju protiv nas jer se na taj način žele pripremiti za EURO i duele u grupi sa Srbijom i Slovenijom.

“Sigurno da su Englezi odlučili da igraju protiv nas jer u grupi na EURO imaju Srbiju i Sloveniju. To će njima biti neka pripremna utakmica. Nama to ništa ne mijenja jer je ekipa nova, selektor je novi i ima mnogo novih mladih igrača koji su željni dokazivanja i koji su budućnost reprezentacije. Treba se tim igračima dati neko određeno vrijeme. Nije lako igrati protiv Engleske i Italije u gostima.

Koliko god mi željeli pozitivan rezultat, treba biti realan i reći da su Englezi jedan od favorita za osvajanje EURO. Bitno je da se novi igači upoznaju sa novim selektorom i stručnim štabom. Treba im se dati prilika da se sve dovede na neki nivo šta novi selektor želi od mladih igrača. Mislim da je to prvobitni cilj ovog okupljanja. Ima tu mnogo dobrih i mladih igrača koji će u narednih 10,15 godina značiti puno reprezentaciji“, rekao je Edin i osvrnuo se na novi stručni štab i nove igrače:

“Mislim da je ovo što je došlo sada moglo doći i ranije. Ja kao iskusan igrač znam šta znači kada te trenira jedno veliko ime koje je u fudbalu bilo nešto. Na stranu što neko poput selektora Barbareza nema iskustvo u trenerskom poslu, ali tu su njegovi saradnici koji dugo rade u fudbalu i mogu da mu pomognu na svaki način.

Ja koji imam 38 godina kada vidim da mi je selektor Sergej Barbarez, odnosno sva imena u stručnom štabu, ponosan sam. A zamislite kako je mladim momcima. Sama ta činjenica je nešto novo. Svaki taj igrač, ne da će dati 60 ili 70 posto kao u prošlosti, ne da će dati 100, nego više od 100 posto. Samo to je pozitivna stvar. A ostalim stvarima da ne pričam. To će sve doći svojim tokom.”

Kako je ponovo biti u Engleskoj?

“Uvijek je lijepo biti tu. To je neka najveća ‘krema fudbala’. Veliki izazov, pogotovo za ove mlade igrače koji vjerujem da će sutra osvjetlati obraz naše reprezentacije.”

Prije 10 godina si igrao na ovom stadionu i protiv Newcastlea postigao gol u osmoj minuti. Sjećaš li se toga?

“Kolarov mi namjestio sa lijeve strane. Nema Kolarova, tako da će odmah biti druga priča. Ne znamo šta donosi sutra. Mislim da je u svemu najbitnije da ovi momci na neki način osjete šta je to igranje za reprezentaciju. Nije to mala stvar. Igrač mora biti ponosan da nosi ovaj dres, a rezultati će doći.”

Da li će ti nedostajati neki od igrača koji su se oprostili?

“Ja sam uvijek govorio da je su mnogi igrači otišli prerano. To gledam i sada kada mi je 38 godina, a i prije sam govorio da je za mene uvijek bio ponos igrati za reprezentaciji. Dok god budem potreban selektoru i stručnom štabu, ja sam tu. Od njih zavisi koliko ću igrati, da li 10,20, 90, 120 minuta.”

(Reprezentacija.ba)