Senad Kreso, trener u penziji, komentariše aktuelnosti u fudbalu. Nemoguće je bilo zaobići temu izuzetno iritantnog suđenja u završenoj sezoni Premijer lige BiH.

U našem bh. premijerligaškom fudbalu ima svega i svačega. Što je najgore, iz sezone u sezonu ponavljaju se iste sramotne situacije u kojima glavnu ulogu igraju sudije i sportski radnici koji štite te sudije.

Oni klubovi koji žele biti uspješni pored dobre organizacije u klubu, solidnog rostera i stabilne finansijske situacije moraju prije početka takmičenja za sebe obezbjediti određene uslove kojima će njihov tim biti podržan na putu ka konačnom uspjehu.

Najsvježije primjere imali smo u ovoj tek završenoj PLBIH. Događanja tokom ove protekle fudbalske premijerligaške sezone imala su sijaset negativnih situacija koje niko iz saveza nije sankcionisao. Glavni i stalni učesnici u tim negativnim situacijama bile su sudije i službena lica delegirana od saveza. Bilo je toga i prije, ali nikada ovako bezobrazno i to od prvog do posljednjeg kola, tačnije pretposljednjeg kola.

Drsko i bezobrazno na očigled bh. sportske javnosti.

Je li moguće da se čitavu sezonu pogoduje jednom klubu da bez mnogo sekiracije osvoji premijerligaški tron. Opravdano se sumnja da pred svaku nastupajuću sezonu ide dogovor moćnika premijerligaškog takmičenja (iz klubova koji imaju uporište u savezu i njihovih sportskih radnika u saveza) o toku i raspletu nastupajuće fudbalske sezone.

Tu se prije svega misli na šampionsku titulu pa onda sve ostalo. I onda se ide na realizaciju dogovorenog. Šeme koje su različite, ali u principu je sve isto.

Evo šta je karakterisalo proteklu sezonu i može se štampati kao kratko ali sažeto upustvo sa naslovom “Kako se postaje prvak PLBIH”.

– Poželjni je da početkom sezone oglasi predsjednik kluba te jasno i glasno obavjesti bh. sportsku javnost de ce njegov klub ove sezone biti šampion.

– Izuzetno je potrebno “osiguranje” od Takmičarske komisije, Komiteta za sudije i sudjenje i prije svega od “vrhovnog ” u NFSBIH

– Već od starta po dobijanju rasporeda utakmica dogovoriti zamjenu domaćinstva . Naprimjer od prvih 6 utakmica 5 treba odigrati kao domaćin. Obavezno se “osigurati” da osvajanje bodova kući ne smije doći u pitanje jer je potrebna dobra startna pozicija

– Sudije koje ti sude moraju znati da tvoja ekipa dobija žute kartone samo u prosjeku 1 i po utakmici – ni u kojem slučaju više.

– Crveni karton ne dolazi u obzir, jedino ako je sudija doveden u neizbježnu situaciju.

– Tokom sezone na utakmicama kada se “lomi” rezultat treba postići najmanje četiri gola iz očitih offside situacija , naravno sve uz podršku sudija.

– U toku sezone u tri meča potrebni su pokloni od sudija u vidu tri nepostojeća penala koji odlučuju krajnji rezultat.

– Tvoji igrači na terenu a posebno klupa tokom meča ne smiju iskazivati nervozu prije svega prema sudijama jer i oni mogu bar jednom pogriješiti na tvoju štetu.

I na kraju treba biti uvjeren u ispravnost ovih uputa.”

(Reprezentacija.ba)