Sergej Barbarez (52) u razgovoru za BHT 1 potvrdio je da bi Bosna i Hercegovina mogla igrati drugačije pod njegovom palicom nego u ranijim kvalifikacijama.

“Vijeke vijekova igramo na posjed lopte, možda je vrijeme za promjene. Kada izgubite dva puta u godini od Luksemburga, jasna je smjernica” rekao je Barbarez za BHT 1.

“Moramo biti stabilniji, ali imati i ideju koju želimo sprovesti na terenu” ukratko je najavio korekcije Barbarez.

To se poklapa sa onim što je Barbarez govorio i prilkom objave spiska za Englesku i Italiju.

“Imamo neke ideje i željeli smo nešto novo i da pokušamo promijeniti način igre. Promijenit ćemo ga sigurno i gledali smo ko nam odgovara u tome svemu. Željeli smo nova lica i svi momci su pokazali da zaslužuju da budu tu i do njih je da li će ostati. Znam da su svi sretni i da će to biti fina grupa.” rekao je tada Barbarez.

Za sada je kroz izjave selektora dalo se zaključiti kako Barbarez teži “disciplinovanijoj” veznoj liniji, te odbrani u kojoj će neko preuzeti lidersku ulogu.

Nakon niza promjena Barbarez trenutno računa na igrače ispod, s tim da je upitan dolazak i Ermina Bičakčića koji je povrijeđen.

Spisak Sergeja Barbareza za Englesku i Italiju:

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Osman Hadžikić (Velež)

Odbrana:

Jusuf Gazibegović (Sturm), Sead Kolašinac (Atalanta), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (HSV), Ermin Bičakčić (Eintracht Branuschweig), Nikola Katić (Zurich), Stjepan Radeljić (Rijeka), Tarik Muharemović (Juventus Next Gen), Nail Omerović (Osijek), Nihad Mujakić (Ankaragucu)

Vezni red:

Rade Krunić (Fenerbahce), Benjamin Tahirović (Ajax), Denis Huseinbašić (Koln), Haris Hajradinović (Kasimpasa), Dženis Burnić (Karlsruher), Armin Gigović (Midtjylland), Dal Varešanović (Rizespor), Dario Šarić (Antalya), Madžid Šošić (Radomlje), Stjepan Lončar (Ferencvaros)

Napad:

Ermedin Demirović (Augsburg), Haris Tabaković (Hertha), Edin Džeko (Fenerbahce)

BiH prijateljske utakmice igra 3. juna protiv Engleske u Newcastleu, i protiv Italije 9. juna u Empoliju.

(Reprezentacija.ba)