Argentina je jutros rano sa dva gola Sergia Aguera savladala Bosnu i Hercegovinu rezultatom 2:0 u prijateljskom susretu na stadionu Busch u St. Louisu.

Sušiću su nedostajali standardni bočni igrači Lulić, Salihović i Mujdža, pa su se danas tražile alternative, no eksperiment definitivno nije uspio, jer ne samo da su naši Zmajevi poraženi, nego su praktično bili puki posmatrači utakmice, izuzmemo li nešto bolju igru u ofanzivnom dijelu u prvih 15ak minuta meča u kojemu smo stvorili nekoliko izglednih prilika. 

Već u trećem minutu Aguero je sam izašao na Begovića, no danas najbolji pojedinac naše reprezentacije sjajno reaguje i spašava mrežu Zmajeva. Iste sreće nismo bili u 40. minuti kada Spahić loše reaguje i ne izbija loptu glavom, a ona se u konačnici odbija do Aguera koji pogađa za 0:1.

U drugom poluvremenu ista slika na terenu. Argentina bez većih problema dolazi do našeg šesnaesterca, dok Zmajevi muku muče da uvežu nekoliko pasova. Kazna stiže u 66. minuti kada Rodriguez šalje dubinsku loptu prema Agueru za kojim kasni Bičakčić, te napadač Citya atraktivno pogađa za konačnih 0:2.

Ponavljamo, nedostatak ključnih bočnih igrača bio je nepremostivi problem za naše Zmajeve, debitanti i oni igrači koji rijeđe igraju za reprezentaciju sa previše su respekta prema protivniku ušli u meč, a neki od najiskusnijih i najpopularnijih naših reprezentativaca definitivno nisu pokazali želju za nadigravanjem sa Argentincima.

Ponovo se pokazalo da se ne može uvijek igrati isključivo ofanzivno, obzirom da pri takvoj igri protiv brzih reprezentacija sva naša odbrambena igra se svodi na dobivanje direktnih 1 na 1 duela, što predstavlja stalni rizik po naš gol.

Uz uvažavanje činjenice o nedostatku nekoliko ključnih igrača, Zmajevi su danas morali odigrati puno bolje, te je pred selektorom Sušićem i njegovim pomoćnicima puno materijala za analizu i korekciju.

 

(Reprezentacija.ba)