Selektor Savo Milošević ne krije probleme koje je uočio u reprezentaciji BiH i koje pokušava ispraviti. Taktička disciplina u odbrani, te agresivnost u pristupu igri, čine se kao prioriteti koje selektor želi popraviti kod Zmajeva. Sve sa ciljem da budemo konkurentni u baražu za EURO 2024 u martu. Zvuči lako, ali sigurno da nije lako.

Prema izjavama – BiH će protiv Luksemburga i protiv Slovačke u četvrtak i nedjelju igrati u različitim sastavima, a naš stručni štab navodno nije još uvijek odlučio u kojoj formaciji, taktici, sastavu.

Čujemo da ćemo “igrati na rezultat”, pa nema sumnje da Milošević ima ideju o tome kakav i koji tim želi vidjeti na terenu. Ipak svoja razmišljanja je morao prilagoditi otkazima Džeke, Pjanića, Šehića, Kolašinca, Barišića… Praktično to znači da će Milošević u odnosu na posljednju utakmicu morati napraviti minimalno čak četiri izmjene.

Selektoru su sigurno koristile dvije utakmice koje ima iza sebe. BiH je protiv Lihtenštajna pokazala dobar fudbal, što nije zanemarljivo, jer smo i u “zlatnim vremenima” protiv ekipa ovakvog ranga znali imato dobar rezultat, ali izgledati loše na terenu. Protiv Portugala je vjerovatno izvukao lekciju koju je do sada naučio svaki naš selektor – da se precjenjivanje kvalitete naših igrača može lako platiti katastrofom. BiH je čak i u najboljim periodima znala “puknuti” ako bi se u utakmice ušlo previše optimistično – sjetimo se u Sušićevom mandatu protiv Slovačke u Zenici, SAD na Koševu, Egipta u Innsbrucku…

Nova imena koja je selektor uvrstio u reprezentaciju kvalietom svojih klubova ili liga, pa i trenutnom formom, ne donose neku preveliku igračku razliku kada je u pitanju ekspolozivnost ili ritam igre, ali se svi nadamo kako bi mogla osvježiti kompletno raspoloženje u ekipi.

Očekuju nas izmjene u prvih 11

Ipak, vjerovatno veću šansu da na terenu vidimo imaju igrači koji su već bili na spisku u ranijim utakmicama kako bi se smanjio problem neiskustva i neuigranosti. Kod Miloševića još nisu igrali Benjamin Tahirović, Jusuf Gazibegović i Adnan Kovačević, a ako budu svi zdravi za očekivati ih je vidjeti u prvih 11 BiH.

Kako bi se ubrzala igra reprezentacije radovali smo se da vidimo možda Gazibegovića i Dedića zajedno na desnoj strani, ili neku drugu novu taktičku zamisao, ali sa izostancima koje imamo, teško da će biti prostora za takve manevre.

Zaključak ostaje isti kao i prethodnih mjeseci – BiH prvo mora vratiti rezultatsku stabilnost i takmičarsku agresivnost, odnosno igrati tako da ne gubi lako utakmice protiv ekipa kojima objektivno može parirati. A, tek onda razmišljati kako postaviti igru da se tokom utakmice stvori nekoliko gol prilika.

Vremena za uigravanje je izuzetno malo, ali i ovaj igrački kadar, čak i bez Džeke, Pjanića, Kolašinca i Ahmedhodžića, sigurno ima kvalitet da barem bude tvrd orah Finskoj, Islandu, Izraelu… A zašto da ne i konkurentan.

A zašto je vremena za uigravanje izuzetno malo – nažalost to nije ni do selektora ni igrača, nego do Fudbalskog saveza BiH – Zmajevi su u 12 mjeseci imali četiri selektora. Nijedan od njih nije imao prijateljske utakmice prije kvalifikacionih.

Svoj prijedlog sastava možeš napraviti ovdje. Objavi na na Instagramu, označi nas, i mi ćemo ga podijeliti.

Golmani:

Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca), Hidajet Hankić (Botev Plovdiv);

Odbrana:

Adnan Kovačević (Rakow), Nermin Zolotić (Casa Pia), Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Jusuf Gazibegović (Šturm Graz), Dennis Hadžikadunić (HSV), Renato Gojković (Orenburg), Nihad Mujakić (Ankaragucu);

Vezni red:

Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš), Rade Krunić (Milan), Gojko Cimirot (Al Feiha), Benjamin Tahirović (Ajax), Miroslav Stevanović (Servette), Dal Varešanović (Rizespor), Ivan Bašić (Orenburg), Amar Rahmanović (Krylya Sovetov), Almedin Ziljkić (FK Sarajevo), Haris Hajradinović (Kasimpasa);

Napad:

Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Hertha), Said Hamulić (Vitesse), Nemanja Bilbija (Zrinjski), Haris Tabaković (Hertha).

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16