Kako zbog smanjenih troškova puta, tako i zbog želje da za meč protiv Argentine ima na raspolaganju trenutno najspremnije igrače, Safet Sušić pozvao je u St. Louis samo 18 zmajeva. Pape može biti zadovoljan igrama i formom većine njih. Krenimo od golmana.

Asmir Begović branio je odlično protiv Swansea, no u konačnici primio tri gola. Stoke City remizirao je sa 3:3, a Begović unatoč primljena tri gola ponovo pokazao da je u odličnoj formi. Jednostavno sve što je bilo i najmanje šanse da se brani, Asmir je to branio. Drugi golman reprezentacije Jasmin Fejzić poražen je sa svojim Aalenom sa 2:0 protiv Ingolstada.

U zadnjoj liniji odlične nastupe su imali svi pozvani stoperi. Emir Spahić je odigrao 90 minuta za Bayer u pobjedi protiv HSV-a od 5:3, a "apotekari" sada imaju pet bodova zaostatka za vodećim Bayernom. Ermin Bičakčić je sa Eintrachtom remizirao protiv Hannovera sa 0:0, a naš reprezentativac je prema pojedinim portalima proglašen igračem ove utakmice. Toni Šunjić standardno igra u prvom timu ukrajinske Zorye, a nakon što su u prošlom kolu pobjedili Dinamo iz Kijeva sa 2:0, sada su remizirali sa Tavryom 0:0, te zadržali solidno sedmo mjesto na tabeli.

Sejad Salihović je pružio odličnu partiju za Hoffenheim. Sejo već tri utakmice zaredom igra na poziciji lijevog beka za Hoffenheim, a u posljednjem meču protiv Herthe u kojem su izgubili sa 2:3 Salihović je postigao dva gola, jedan iz penala, drugi iz slobodnog udarca. Sead Kolašinac sa klupe za rezerve je gledao pobjedu Schalkea od 3:1 nad Werderom. Avdija Vršajević je sa Hajdukom savladao Istru sa 2:0. Naš Zmaj odigrao je 80 minuta nakon čega je nagrađen aplauzom, a isto je prošao i Sven Sušić koji je odigrao nešto više od sat vremena za Hajduk.

U veznom redu Miralem Pjanić je odigrao 80 minuta u posljednjem remiju Rome. Zvjezdan Misimović nije imao nastupe od prošlosedmične utakmice polufinala kineskog kupa, dok je Senijad Ibričić bio van konkurencije za meč između Kayserija i Elazigspora u kojem je Ibrin tim slavio sa 0:1. Haris Medunajnin igrao je 90 minuta za Gaziantepspor koji je poražen sa 0:3 od Kasimpase. Semir Štilić je igrao 45 minuta u ovom meču za Gaziantep koji je i u prošlom kolu pretrpio težak poraz kada su izgubili sa 4:0 od Sivasspora. Izet Hajrović je sa Grasshoppersom sa 4:1 savladao Koniz, te se plasirao u 1/4 finale švicarskog Kupa. Hajrović je igrao 87 minuta. Adnan Zahirović nije nastupio za svoj Bochum koji je sa 1:0 savladao lidera druge Bundeslige, ekipu Kelna. Edin Višća odigrao je svih 90 minuta u pobjedi Istanbula nad Fethiyesporom.

Zanimljivo je bilo u Rijeci. Domaći su na Kantridi ugostili Hrvatski Dragovoljac, a utakmica na granicama regularnosti se igrala po izuzetno natopljenom terenu pola sata, nakon čega je na stadionu nestalo struje. Zoran Kvržić i Mehmed Alispahić su se vratili u svlačionice, a epilog ovog meča bit će riješen naknadno. 

Edin Džeko odigrao je dvadesetak minuta za Manchester City u porazu protiv Sunderlanda (1:0), a u puno boljoj formi se nalazi Vedad Ibišević koji je sa Stuttgartom savladao Freiburg u gostima sa 1:3. Ibišević je u 9. minuti pogodio, a minutu kasnije asistirao.

U konačnici Safet Sušić može biti zadovoljan nastupom svojih igrača, posebno fudbalera odbrane, kao i golmana, a svakako brine forma igrača koji u svojim klubovima više sjede na klupi nego li igraju.

Svakako, Safet Sušić od svojih igrača očekuje da u narednim danima, do okupljanja reprezentacije, budu u trenažnom procesu i spremni dođu na okupljanje reprezentacije u St. Louis koje je zakazano za 15. novembar.

(Reprezentacija.ba)