Selektor Islanda prilično je zanimljiv, posebno po trajanju, ali i sadržaju njegove trenerske karijere.

On je trofejni trener i bivši selektor Danske i Norveške koji je tri puta je igrao protiv BiH.

Island je nakon poraza od Bosne i Hercegovine na početku kvalifikacija odlučio dovesti novog selektora. 45-godišnjeg domaćeg trenera Arnanra Vidarssona nakon 31 utakmicu na klupi Islanda zamijenio je 69-godišnji Norvežanin Age Hareide.

Zanimljivo, Hareide je svoju trenersku karijeru počeo još 1986. godine. Tačnije, u januaru 1986. godine nekoliko dana prije 19. rođendana Mehe Kodre.

Norveški trener tako ima znatno dužu trenersku od igračke karijere. Kao igrač takmičio se 15 godina počevši od 1972. godine, a vrhunac karijere mu je bio kad aje iz Moldea 1981. godine prešao u Manchester City, a zatim u Norwich City. U Engleskoj je igrao tri godine, nakon čega se vratio u Molde.

Onda počinje trenerska karijera u kojoj su ima odlične rezultate. Iza sebe ima četiri titule prvaka – dvije u Švedskoj, te po jednu u Danskoj i Norveškoj. Bio je prvak Danske 2002. godine sa Brondbyem, a godinu poslije prvak Norveške sa Rosenborgom. Dvije titule šampiona u Švedskoj je osvojio sa dva kluba – 1999. godine bio je prvak sa Helsingorgom, a 2014. sa Malmeom.

Dansku je kao selektor vodio od 2016. do 2019. godine. Sa njima je igrao Svjetsko prvenstvo u Rusiji gdje je prošao grupu sa Peruom, Australijom i Francuskom, te ispao u osmini finala od Hrvatske na penale. Norvešku je vodio od 2004. do 2008. godine bez plasmana na velika takmičenja.

Zanimljivo tri puta je igrao protiv BiH. Sa Danskom je na početku mandata izgubio na penale od BiH na Kirin Kupu 2016. godine. Sa Norveškom je igrao protiv BiH 2007. godine kada nas je vodio Fuad Muzurović – u vrijeme bojkota većine igrača. U Oslu smo ih pobijedili sa 1:2, a zatim izgubili na koševu 0:2.

Na klupi Islanda je već tri utakmice i ima tri poraza. Čini se da kao i BiH Island pod njegovim vodstvom lakše igra defanzivne utakmice pa su tako od Portugala izgubili 0:1, ali su od Luksemubrga i Slovačke primili tri i dva gola.

Neka nastavi tako, barem još u ponedjeljak navečer protiv BiH.

Tabelu, raspored i statistiku kvalifikacija za EURO 2024 pogledajte na linku ispod.

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16