Bh. reprezentativac koji nastupa u 2. ligi turske za ekipu Istanbula, Edin Višća na meti je londonskog Arsenala. U razgovoru za turske medije potvrdio je tu informaciju, te govorio o svojoj karijeri, te o fudbalskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja se po prvi put plasirala na Svjetsko prvenstvo.

 – Naš plasman na smotru najboljih nije slučajan. U pretohodna dva ciklusa smo izbačeni u baražu od Portugala. No, kostur tima kojeg čini nekoliko vrhunskih fudbalera poput Džeke, Begovića, Pjanića, Misimovića..,  je ostao isti i sada smo napokon uspjeli doći do plasmana, kazao je Višća na početku razgovora. 

Posljednja kvalifikaciona utakmica u Litvaniji, odlučujuća za prvo mjesto. Šta možete reći o tome?

 – Samo nam je pobjeda garantovala prvo mjesto. Bili smo svjesni važnosti utakmice, jer nam je falio još taj jedan korak do ostvarenja sna. Bilo je teško jer su prije meča Grci obećali premije Litvancima u slučaju da ostvare pozitivan rezultat protiv nas. Sačuvali smo sigurnost i smirenost, te hvala Bogu na kraju uspjeli pobjediti.

Selektor Safet Sušić?

 – On je tip selektora koji zna kako se odnositi sa igračima. Ponekad zna zvučati jako strogo i gotovo nikada ne ulazi u polemiku sa igračima. Mislim da je baš onakav kakav bi selektor trebao da bude.

Gdje ste bili za vrijeme ratnih godina u BiH?

 – Početkom 1992. godine živio sam o Olovu pored Sarajeva. Sjećam se nekih detalja iz rata. Posebno sirena koje su upozoravale na napad. Tada smo svi bježali u skloništa čekajući da se situacija smiri. Moj otac je išao na linije fronta i ubijen je tokom rata. Također jedan član familije je izgubio oko, te bez jednog oka živi i danas.

U kratkom poslijeratnom periodu, uspjeli ste stići do "Brazila", kakav je osjećaj?

 – Narod u Bosni i Hercegovini je doživio tešku patnju. Izgubili smo hiljade bitki. Mnoge porodice su bile prisiljene napustiti BiH. Recimo Ibišević se sa svojom porodicom preselio u SAD, Misimović i Salihović u Njemačku, Begović je sa svojom familijom pobjegao u Kanadu… Fudbal smo igrali na livadama, a u većini slučajeva nismo mogli naći loptu za igru. Fudbal je ostao jedan od najvažnijih elemenata koji nas povezuje u životu, kazao je Višća i dodao: Zahvaljujem Bogu što igram za našu državnu selekciju. Nositi dres reprezentacije i uspjeti obradovati naš napaćeni narod ima neprocjenjivu vrijednost.

Turska će vam pružiti podršku tokom SP-a, kako to komentarišete?

 – Mislim da je to prirodan slučaj, jer mi smo dvije bratske zemlje. I mi smo vas podržavali u prethodnom periodu i svakako da će nam podrška dobro doći.

Govori se o tome da vaše nastupe prati trener Arsenala, Arsene Wenger. Je li to tačno?

 – Tačno je. Već nekoliko utakmica sam pod pratnjom skauta Arsenala. To mi dodatno povećava motivaciju, ali ne zamaram se previše. Imam 23 godine i najbitnije mi je za sada da me zdravlje posluži, kazao je Edin Višća.

(Reprezentacija.ba)