Rukomet je jedan od najpopularnijih ekipnih sportova diljem svijeta. Da bi se postigao uspjeh u ovom dinamičnom sportu, potrebno je ne samo talent, već i marljivi trening, timski duh i stručno vođenje.

Upravo s ciljem razvijanja ovih kvaliteta je Marko Panić, naš reprezentativac i igrač francuskog viceprvaka Montpelliera, odlučio je pokrenuti rukometni kamp za mladiće i djevojke u Jajcu.

„Handball camp Marko Panić“ je inicijativa koja povezuje ljubav prema rukometu, promociju sporta i razvoj mladih talenata.

Kamp u Jajcu je održan ovog od 24.-29.06. i okupio je 40 djevojčica i dječaka uzrasta od 12 do 18 godina iz Bosne i Hercegovine, Švedske, Njemačke, Hrvatske i Austrije. Sedam dana treniranja, usavršavanja rukometnih vještina, zanimljivih aktivnosti, obilaska historijske jezgre grada Jajca, kupanja u jezeru, ali i sklapanja novih prijateljstava bio je osnovni cilj sedmodnevnog druženja u Jajcu.

Podatak da je na kampu učestvovalo čak 11 polaznika iz „rukometne zemlje“ Švedske potvrđuje kvalitet i vrijednost kampa. Učesnici su bili smješteni u hotelu „Plivsko jezero“, treninzi su se održavali u sportskoj dvorani a ostale aktivnosti na prelijepim Plivskim jezerima.

Ovaj kamp pružio je sudionicima priliku za usavršavanje svojih rukometnih vještina, učenje novih taktika i tehničkih elemenata te stjecanje iskustva kroz treninge sa velikim rukometnim imenima.

Organizatori kampa su angažirali vrhunske trenere koji su svoje bogato iskustvo i znanje prenijeli na mlade sudionike. Moramo izdvojiti francuskog reprezentativca Hugo Descat osvajača zlatne medalje na posljednjoj olimpijadi i koji je izabran u najbolju ekipu turnira , kao i reprezentativca Slovenije Staš Skube koji je u karijeri igrao za Pick Seged, Vardar Skopje, , Brest Meškov i Montpellier.

Zatim tu je bio i naš Edin Bašić. O kakvom je igraču riječ pokazuje podatak da je tri puta 2011, 2012. i 2013. godine proglašen za najboljeg srednjeg beka francuskog prvenstva. U sezoni 2010/2011 našao se u idealnoj ekipi francuskog šampionata, u društvu Vincenta Gerarda, Michaëla Guigoua, Xavier Baracheta i drugih.

Ne smijemo zaboraviti ni naše internacionalce Stanka Sabljića koji je igrao za Izviđač, Slogu, Bosnu, Borac u BiH, Zagreb i Metković u Hrvatskoj kao i u nekoliko klubova u njemačkoj Bundesligi, kao i Petra Jokanovića reprezentativca BiH koji je radio s golmanima, a koji trenutno brani za prvaka Islanda IBV Handbolti. Jajčanin Alen Poričanin trener rukometnog kluba HK „Malmö” Švedska, te domaćini Benjamin Halaba iz RK „Jajce“ i Tomislav Brnjak kao kondicioni trener.

Svaki dan je bio ispunjen intenzivnim treninzima, individualnim radom na tehnikama rukometa, taktičkim savjetima, kondicijskim treningom kao i predavanjima o prehrani i individualnom radu. Mladi su se imali priliku upoznati s najnovijim metodama treninga koje su prilagođene njihovoj dobi i razvojnim potrebama. Posebna pažnja posvećena je i edukaciji o važnosti zdravog života i prehrane za postizanje vrhunskih sportskih rezultata.

Uz treninge i edukaciju, kamp je organizirao i mini turnir na kojem su osim polaznika kampa učestvovali MRK Sloga Gornji Vakuf – Uskoplje i MRK Iskra Bugojno gdje su sudionici imali priliku primijeniti svoje novo stečene vještine. Ovaj natjecateljski aspekt potaknuo je želju za uspjehom i izazvao zdravu sportsku konkurenciju među mladim rukometašima i rukometašicama.

Tokom kampa, mladi su također imali priliku upoznati druge rukometne entuzijaste svoje dobi, razmijeniti iskustva i stvoriti nova prijateljstva. Osim toga, organizirane su i razne rekreativne aktivnosti poput izleta, sportskih igara na predivnim Plivskim jezerima i večernjih zabava kako bi se mladi opustili i uživali u cjelokupnom iskustvu kampa.

Na kraju kampa i turnira, organizirana je svečana ceremonija na kojoj su sudionicima uručene diplome i priznanja za njihov trud, napredak i zalaganje tokom šest dana intenzivnih aktivnosti. Ispred općine Jajce koja je podržala organizaciju kampa, voditelju kampa Marku Paniću i učesnicima se prigodnim govorom zahvalio načelnik općine Jajce gosp. Edin Hozan koji je istakao da ovakva promocija grada predstavlja nešto najbolje sto njegovi građani mogu učiniti za svoj grad.

“Izražavam zadovoljstvo što smo u Jajcu ugostili vrhunske rukometne sportiste, ali sam posebno sretan što su dječaci i djevojčice u ovom Kampu imali priliku učiti od reprezentativaca i velikih rukometnih znalaca. Hvala našem Paniću koji radi velike stvari za naš grad, ali i svima vama koji ste na bilo koji način pomogli da ovi mladi talenti jednog dana krenu vašim sportskim stazama“, istakao je Hozan.

Također su proglašeni najbolji učesnici kampa, čime su dobili dodatnu motivaciju za nastavak svog razvoja u rukometnom svijetu.

Rukometni kamp za bio je izvanredno iskustvo koje je mladim rukometašima i rukometašicama pružilo priliku za razvoj njihovih talenata, unaprjeđenje vještina, stjecanje novih prijateljstava i iskustava. Ovaj kamp će nadamo se svakako doprinijeti daljnjem razvoju rukometnog sporta u našoj zemlji te je istaknuo važnost timskog rada i stručnog vođenja u postizanju vrhunskih sportskih rezultata.

Kako nam je rekao glavni organizator i osnivač Marko Panić, kamp će postati tradicionalan i održavati će se svake godine. Još je dodao kako je mu je jedna od želja bila da uz obuku novih rukometnih nada podijelimo prirodne i kulturne ljepote Jajca i BiH.

(Reprezentacija.ba)