Naši fudbalski reprezentativci do petka 15. novembra moraju se odazvati selektoru Safetu Sušiću u hotelu Westin u St. Louisu.

 

Većina njih će se već sutra zaputiti u ovaj američki grad, te će Zmajevi praktično do 15. novembra biti kompletirani. Iz Sarajeva će sutra u St. Louis preko Minhena odletjeti dio delegacije Nogometnog saveza BiH, kao i pojedini igrači kojima let iz glavnog grada BiH najviše odgovara za odlazak u St. Louis. Podsjećamo, sekretar našeg nacionalnog tima Elvir Pilav i generalni sekretar krovne kuće bh. fudbala Jasmin Baković već nekoliko dana su u Brazilu odakle će se pridružiti ostatku delegacije u St. Louisu.

Zanimljivo, sutra će zajedno iz Kelna za St. Louis poletjeti Emir Spahić, Sead Kolašinac i Adnan Zahirović. Možemo reći da će Kolašinac odmah na početku svoje reprezentativne karijere biti u dobrim rukama. Mladog fudbalera Schalkea treba pripremiti dobro, jer bi mu loš debi pod velikim pritiskom protiv superjakog protivnika mogao samo naškoditi. Puno može Sead naučiti od Emira obzirom na kapitenovo bogato iskustvo, ali i neospornu kvalitetu i fudbalsko znanje. Teško će Kolašinac uspijeti od Spahića preuzeti sve, jer je kapiten vjerovatno jedini stoper na svijetu koji toliko podjednako dobro igra i lijevom i desnom nogom, da ni mnogi njegovi saigrači u reprezentaciji ne znaju da li je dešnjak ili lijevak, no sigurno da će svaki trenutak proveden sa Emirom, mnogo koristiti debitantu. O odnosima sa medijima neka Kolašinac ipak uči od Begovića, Ibiševića, pa i samog saputnika Zahirovića, jer je Spahić odavno sa sedmom silom "na vi". Šteta, jer bi kapiten trebao biti prvi izvor informacija prema javnosti, ali Emir svoju odluku "silenzio stampa" donekle i zaobilazi pa sa navijačima uspješno komunicira putem javnih virtualnih mreža. 

Zmajevi će do utakmice protiv Argentine trenirati zvanično dva puta, no očekuje se kako će već u petak svi trenirati individualno u teretanama i fitnes centru hotela Westin. Činjenica je da se radi o prijateljskom susretu, ali dobar rezultat protiv Argentine ponovo bi odjeknuo kvalitet bh. fudbalske reprezentacije, pa se forma mora održati na najvišem nivou. 

Podsjećamo, Argentina i Bosna i Hercegovina igraju u noći sa ponedjeljka na utorak, 19. novembra, u 02,30 sati po našem vremenu.

(Reprezentacija.ba)