Posljednjih godinu ogromnu popularnost u svijetu bilježi mininogomet. U pitanju je sport namijenjen isključivo amaterima/rekreativcima koji uz svakodnevne obaveze u školi, na fakultetu ili poslu, mogu sudjelovati i na takmičenjima, boriti se za naslov prvaka, ali i “osjećati se kao profesionalci” tako što zaigraju za reprezentaciju.

Pod okriljem EMF-a mininogomet se igra u 29 evropskih članica u kojima je u nacionalnim prvenstvima registrovano više od milion igrača, a broj zemalja u kojima ovo postaje službeni sport raste iz mjeseca u mjesec. Sami počeci mininogometa u BiH datiraju još prije desettak godina, a najviše se vežu za uspjeh naše mininogometne reprezentacije na Euru u Hrvatskoj, gdje je već u svom prvom zvaničnom nastupu na međunarodnoj sceni osvojila bronzanu medalju.

Među reprezentativcima koji su predstavljali našu zemlju su bili i sadašnji predsjednik i potpredsjednik Mininogometnog saveza BiH Elvin i Ervin Blažević, koji su se nakon završetka EMF Eura posvetili maksimalnoj promociji mininogometa u BiH, prvenstveno u Sarajevu, osnivanjem Udruženja i osnivanjem Mininogometne lige Sarajevo koja se već uzastopno igra već osmu godinu zaredom.

Emir Peljto iz organizacionog odbora Mininogometnog saveza za Reprezentacija.ba donio je više detalja u ovom sportu otkrivši, između ostalog, kako je velika mogućnost da se naredne godine u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održi i Evropsko prvenstvo.

– Mininogomet se inače igra na umjetnoj travi, primjenjuju se maltene sva pravila velikog, igra se dva puta po 20 minuta i nema time-outa. U polju je 5+1 igrač sa letećim izmjenama, može se igrati bezbroj puta s golmanom, a ne kao u futsalu da je ograničeno. Vrijeme se ne zaustavlja osim u slučaju prekida i maksimalna nadoknada je jedna do dvije minute po poluvremenu, pojašnjava Peljto.

Trenutno se mininogometne lige igraju u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Brčkom, a od sljedeće godine može se očekivati proširenje u i drugim gradovima.

– To je amaterski sport u kojem pravo nastupa nemaju, dakle, profesionalni igrači. Najviše ljude privlači to što je sport u kojem amateri mogu doći do izražaja na način da postanu reprezentativci svoje zemlje, predstavljati državu na međunarodnim takmičenjima kao što su Evropsko i Svjetsko prvenstvo, zatim na raznim drugim turnirima. Pored toga mininogomet kao i “normalni” nogomet ima svoju Ligu šampiona te Evropsku ligu na koju se plasman može izboriti kroz plasman na državnom prvenstvu BiH.

Zahvaljujući entuzijazmu ljudi iz Mininogometnog saveza BiH, u Sarajevu, na terenima SRC “Safet Zajko” uz prisustvo velikog broja gledalaca proteklog vikenda je održano još jedno državno prvenstvo u mininogometu. Učešće je uzelo ukupno 13 ekipa iz gradova Sarajevo, Mostar, Tuzla i Brčko Distrikt.

– Nakon dva dana takmičenja, gdje su gledaoci kako prisustvom na tribinama, tako i putem ‘streama’ uz komentar našeg najpoznatijeg sportskog komentatora Marjana Mijajlovića uživali u izvrsnim i neizvjesnim utakmica, ukupno 13 utakmica, dobili smo novog prvaka BiH u mininogometu za sezonu 2022/23. To je ekipa SV Medicus iz Tuzle koja je u finalnoj utakmici bila bolja od ekipe Paja Taxi iz Sarajeva rezultatom 2:1. Treće mjesto pripalo je ekipi Pro-instal/Wet-Bet iz Tuzla koja je bila bolja od ekipe Liten iz Sarajeva. Ekipa Studentskog vijeća “Medicus” iz Tuzle upisala se u historiju Mininogometnog saveza Bosne i Hercegovine ostvarivši odličan uspjeh na svom prvom debitantskom nastupu na državnom prvenstvu. Takmičenje je proteklo u fer i korektnoj igri u duhu fair-playa, sa mnoštvo dobrih poteza, golova i svega ostalog što krasi mininogomet, te je bilo jako posjećeno. Ono što je bitno napomenuti da su prve dvije najbolje plasirane ekipe ostvarile plasman u EMF Ligu prvaka koja će se ove godine održavati u gradu Oradea u Rumuniji, dok je trećeplasirana ekipa ostvarila plasman na EMF Euro Cup koji će se održati u gradu Sofia u Bugarskoj.

Naredni korak Mininogometnog saveza je formiranje i okupljanje reprezentacije. Također, sve više se priča i o kandidaturi za Evropsko prvenstvo u mininogometu koje bi se trebalo održati u Sarajevu. Naravno, ukoliko bude podrške od javnih institucija i ostalih sponzora i partnera.

– Cijela priča je počela na održavanju prošlogodišnje Lige šampiona u mininogometu u Crnoj Gori. Naši predsjednici Ervin i Elvin Blažević tu temu su počeli sa predsjednikom EMF-a, onako neformalno, a na kraju sve je poprimilo ozbiljne konture. Rekli su nam u međuvremenu kako smo među najozbiljnijim kandidatima za dobijanje domaćinstva. Zvanično glasanje na kojem će biti odlučeno je u toku ovog mjeseca. Ne treba ni napominjati šta bi to značilo za naš grad, za našu državu BiH. Ipak je to smotra najboljih u Evropi u mininogometu. Podsjetit ću da ovaj sport u Italiji danas aktivno igra i Francesco Totti.

Govoreći o organizaciji Evropskog prvenstva, uz sponzore, neophodna će biti i adekvatna infrastruktura.

– Već smo osmislili projekat Sarajevo Arene koja bi se trebala pozicionirati u strogom centru. Dvije lokacije imamo kao ideju gdje bi mogli pozicionirati montažni teren i održavanje same manifestacije, preko puta Vijećnice ili kod Narodnog pozorišta na parking. Sve smo, dakle, isplanirali, znamo koliko će biti troškova, šta će nam sve biti potrebno, tako da vjerujemo da ćemo imati i podršku javnih institucija. Čekamo još taj zvanični papir i da polako krenemo u realizaciju. Ono što nas raduje jeste da su cijelu priču oko mininogometa prepoznala i naša proslavljena imena poput Mehmeda Baždarevića, Halida Bešlića, Harisa Hajradinovića, Samira Bekrića…, da ne nabrajam dalje, bojim se da ću izostaviti nekoga. Svi su nas podržali, podvukao je Peljto na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezenatacija.ba)