Bh. reprezentativac Anel Ahmedhodžić (24) govorio je za N1 o reprezentaciji, svojim igrama u Engleskoj, odrastanju u Švedskoj, nastavku karijere, ali i privatnom životu.

Prošao je sve omladinske selekcije Švedske, igrao i za A selekciju, ali se na kraju odlučio za dres Bosne i Hercegovine jer kako kaže “U srcu sam osjetio da je Bosna i Hercegovina pravi izbor…”. 

Svi fudbaleri su uzeli slobodne sedmice da odu na more i relaksaciju, a Vi ste došli su Sarajevo da izvadite bh. pasoš sinu Isaku?

“To mi je cilj, zato sam ovdje. Prethodnih dana sam ‘ganjao’ papire. CIPS, matični broj i sve ove ne znam papire. Moramo sam ići u četiri do pet različitih mjesta da bih završio to. Nisam imao priliku da odmaram malo prije okupljanja. Papirologija će ubrzo biti gotova i moramo malo sačekati da Isak i službeno bude državljanin BiH.”

Kakvo je bilo odrastanje u kvartu Rosengard u Malmeu i komentar na Šveđane koji Vam zamjere što ste izabrali Bosnu i Hercegovinu?

“Sjećam se kada sam bio mali, moj babo i ja išli smo kod amidže. Uzeli smo jedan mali lokal i svi smo se družili. Oni su pili, a ja sam bio mali i nisam mogao piti. Gledali smo reprezentaciju i kada je himna došla svi smo ustali i pjevali. Naježio sam se tada i uvijek se naježim. Svaki put kada zaigram za BiH, sjetim se toga i uvijek će mi biti najljepši osjećaj.”

Ko je najzaslužniji što ste zaigrali za BiH?

“Misimović, to je jednostavan odgovor. S njim sam imao prvi kontakt. Pričao sam s njim o BiH. Pitao me je hoću li igrati za BiH, odgovorio sam DA.

Razgovarate li vi i Edin? Koliko Edin pomaže mladim momcima?

“On je najbolji lider kojeg sam ikada imao. Veliki gospodin. Sjećam se prvi put kada sam došao zagrlio me je, rekao je meni i Dennisu Hadžikaduniću: ‘Vi ćete nas odvesti na Svjetsko prvenstvo’. Ali izgubili smo od Sjeverne Irske i još uvijek sam razočaran. Osjećam da sam mu dužan jedno Evropsko prvenstvo.”

Sigurno ima mnogo ponuda za nastavak karijere?

“Ima puno interesovanja. Ne smijem otkrivati ništa, ali su klubovi iz lige petice. Bilo bi glup osada otići iz Sheffield Uniteda. Borio sam se cijelu sezonu da dovedem klub u Premier ligu. Ne bi bilo pametno otići sada. Sve se može promijeniti.”

Ostatak razgovora pročitajte na N1.

(Reprezentacija.ba)