Faruk Hadžibegić naknadno je za Portugal i Luksemburg pozvao Saida Hamulića (22). Napadaču Toulousea će to biti prvi put da se nalazi na spisku Bosne i Hercegovine.

Nije ni čudo da do sada nije pozivan, jer za ovog momka praktično niko nije ni čuo do prije dvije godine. Ali, on je vjerovao u sebe i praktično preko noći od amaterskog fudbala Holandije došao do milionskog ugovora u Ligama petice.

Kao što smo i ranije pisali, Saidova priča prava je priča o vjerovanju u sebe i radu na sebi – kombinaciji koja ruši sve zidove i prepreke. Priča kakve trebaju našim mladim ljudima, kojima je bh. društvo nametnulo mnoge okove zbog kojih nikada ne iskoriste svoje potencijale.

Ušuškanu Nizozemsku, majčin topli dom i neku sigurnu karijeru junak ove priče, željan dokazivanja, zamijenio je neizvjesnostima Litvanije i Bugarske, te samo u dvije godine od amaterskog fudbala došao u ligu gdje će igrati sa Messijem, Mbappeom, Neymarom i drugim zvijezdama.

Said je karijeru počeo u kadetskom timu Alphense Boys u Nizozemskoj gdje je i rođen. Sa 18 godina je ostao bez kluba, no po prvi put u karijeri pokazuje da ne odustaje tako lako i u februaru 2019. nalazi novi klub – juniorsku momčad Go Ahead Eaglesa. Tu se zadržao svega pola godine i narednih sedam mjeseci je opet bio bez kluba.

Foto: Toulouse

I opet ne odustaje. Naš napadač traži novu sredinu gdje može pokazati ono što vjeruje da posjeduje i u julu 2020. godine potpisao za Quick Boys, ekipu koja se takmiči u trećoj, amaterskoj, ligi Nizozemske.

Nakon što je uvidio da nema šansu da se dokaže u Nizozemskoj, uslijedio je odlazak daleko od zone komfora. Hamulić prihvata tranasfer u Litvaniju i to u februaru 2021. godine u klub Dainava. Tu stvari ne idu najbolje jer ne dobija priliku da pokaže šta zna, ali Said opet ne odustaje.

Prihvata opciju da ide na posudbu u novu neizvjesnost, u Bugarsku. Tu relativno kratko boravi u Botevu, te se neumoran dokazivanja ponovo vraća u Litvaniju. Dainava mu nudi posudbu u drugi litvanski klub – Suduvu i pogađate, Said opet ne odustaje.

U Suduvi zabija sedam golova nakon čega u Dainavi napokon vide kakvog kapitalca imaju. Tada dobija pravu priliku i u Dainavi prošle sezone sa 16 golova postaje prvi strijelac litvanske lige.

Sjajne igre i superlativi njegovih trenera u Litvaniji osigurale su mu transfer u poljski Stal.

Hamulić je u Stal stigao u julu 2022. godine i odigrao polusezonu iz snova. Sa devet golova je bio prvi strijelac Stala i poljskog šampionata, a dodao je i četiri asistencije. U Poljskoj je pokazao da kvalitet iz Litvanije nije bio samo plod nešto slabije lige. Tu potvrđuje da se radi o napadaču koji može postići gol iz različitih situacija. Pogađao je glavom nakon prekida, iz kontri, polukontri, a golmane je matirao i fantastičnim udarcima van kaznenog prostora.

Dovoljno da njegov agent Roman Skorupa već kroz nekoliko mjeseci bude zatrpan ponudama. I sa Saidom uz duboku analizu izabere onu koja mu garantuje najbolji dalji razvoj – ponudu francuskog Toulousea.

Uz ovakav lični i radni mentalitet ne sumnjamo kako je ovo tek uvod u jednu veliku priču. Said za sada nema željenu minutažu u klubu u kojemu ima izuzetno jaku konkurenciju, ali ne zaboravite, Said ne odustaje.

A to i ne treba da čudi za jednog stasitog i 1,88 m visokog Krajišnika, čiji su roditelji iz Bosanske Krupe i Cazina.

“Imam već pasoš, tako da… Da dođe poziv bio bih baš presretan, kao i moji roditelji, koji su inače iz Krajine. Mama je iz Bosanske Krupe, a otac iz Cazina. Dolazim tamo kada sam god u prilici, prije je to bilo mnogo češće jer sada kada sam profesionalac i nemam mnogo vremena.” rekao je Hamulić za Reprezentacija.ba u novembru prošle godine.

A da ima veliku želju da igra za BiH najbolje je pokazala reakcija kada se nije našao na spisku za utakmice u martu i kada je poručio kako nikada neće igrati za BiH.

No srećom, Faruk Hadžibegić nije egoistično zlopamtilo, pa je hladne glave smirio strasti i napravio najbolje kako za Saida, tako i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Gledajući na mentalitet, konstituciju, ali i ono što pokazuje na terenu, Said Hamulić će biti pravi opasni momak za svaku protivničku ekipu.

(Reprezentacija.ba)