Faruk Hadžibegić, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas je saopštio spisak igrača za anredne dvije utakmice Zmajeva, a potom je odgovarao medijima na pitanja.

Selektor je pozvao 23 igrača. Nova imena su Dal Varešanović iz Sarajeva i Adrian Leon Barišić iz Osijeka, dok se u roster vratio Luka Menalo.

“Ukazala se prilika da Barišić dobije šansu. Treba nam iskusan igrač, gledao sam ga na utakmici Hajduk – Osijek. Nije početnik, iskusan je.

Što se tiče Dala Varešanovića, rekao sam da nema reprezentacije bez domaće lige. Mi nemamo igrača iz Premijer lige koji može biti standardan, ali Dal mi je najbliži Pjaniću. Odigrao je najbolju polusezonu kako gledam Premijer ligu, zaslužio je poziv i želim otvoriti vrata igračima iz Premijer lige”, kazao je Hadžibegić, a potom dodao za Menala.

“Mi nemamo igrača koji igraju svaku utakmicu svih 90 minuta. Ne znam tog igrača. Poziv je zaslužio jer su ga prije zvali selektori, potreban je kontinuitet, a sa druge strane želja mi da je svakom igraču koji želi da igra za BiH zna da može dobiti poziv uvijek. Mislim da smo fudbalski mala zemlja, nećemo nikoga eliminisati. Mislim da igra u dobrom klubu, igra evropska takmičenja.“

Selektor kaže da je Portugal apsolutni favorit.

“Portugal je favorit, dugo traju i kvalitetna su ekipa. Meni je veći problem šta će biti sa Luksemburgom. U startu želim da se skupimo za vikend, ali problem je to UEFA-e. Meni treba vremena i treninga, da se vidimo kakvi smo”, ističe Hadžibegić, a o dodatnom spisku kaže:

“To je mogućnost igraču da bude pozvan, u slučaju povrede nekog ili slično. Oni trebaju trenirati sa klubovima ili privatnim trenerima i čekati poziv. Upozoreni su da mogu biti pozvani, ja ih smatram reprezentativcima.

Pripreme su u Zenici, želimo se skupiti što ranije, bilo je ponuda da idemo čak i u Međugorje, ali kalendar je jasan. Sedmog smo u Zenici, te počinjemo sa pripremama.”

(Reprezentacija.ba)