U15 reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je danas u Trening centru NS/FS BiH u Zenici odgovarajuću selekciju Crne Gore sa 2:0, u finalnom susretu 11. Međunarodnog memorijalnog turnira „Josip Katalinski-Škija“, javlja zvanična stranica FS BiH.

U prvih 35 minuta igre oba tima su stvorila nekoliko prilika, ali se mreže nisu tresle. Drugo poluvrijeme je obilježio kapiten bh. tima Matej Deket. U 38. minuti ovaj igrač je imao odličnu šansu, golman Crne Gore je već bio savladan, ali su defanzivci uspjeli izbaciti loptu u korner.

U 49. minuti dosuđen je indirektan udarac za Bosnu i Hercegovinu. Mak Pita je asistirao Deketu koji sa ivice kaznenog prostora loptu šalje u mrežu za 1:0.

Najljepši trenutak utakmice desio se u 55. minuti kad je Matej Deket odlično izveo slobodan udarac sa oko 20 metara, i snažnim šutem u golmanov ugao udvostručio prednost bh. selekcije.

Posljednju priliku imao je Aleksa Šehovac u sudijskoj nadoknadi vremena kad se odlično oslobodio svojih čuvara, ali je pogodio stativu.

Nakon utakmice selektor bh. pionira Čedomir Ćulum je izjavio:

„Prije svega, turnir bio vrhunski organizovan i sve su ekipe bile na visokom nivou, naročito reprezentacija Crne Gore koja je bila prva u svojoj grupi i sa osam postignutih golova pokazala veliki kvalitet. Međutim, danas u finalu smo osujetili sve te njihove dobre strane i došli do pobjede. Ovo je jedna perspektivna generacija pred kojom je još puno rada i koja u budućnosti može napraviti mnogo dobrih stvari.“

U susretu za treće mjesto selekcija Grada Beograda je u Zenici sa 7:1 pobijedila pionire Čelika, dok je u Doboj-Kaknju u meču za peto mjesto Albanija bila bolja od zajedničke selekcije Sarajeva i Istočnog Sarajeva pobijedivši sa 2:0.

Za najboljeg igrača turnira proglašen je Matej Deket.

Pehare i priznanja učesnicima memorijala uručili su član Izvršnog odbora NS/FS BiH Muris Jabandžić, v.d. generalni sekretar Adnan Džemidžić i udovica pokojnog Škije, Jasna Katalinski.

Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2:0 (0:0)

Trening centar NS/FS BiH, Zenica.

Sudija: Mirza Hasančić.

Sudije asistenti: Edis Trklja, Hadis Katica.

Golovi: 1:0 Deket (49’), 2:0 Deket (55’).

Žuti kartoni: Tiro (BiH), Rakčević (Crna Gora).

Bosna i Hercegovina: Savo Radan, Veljko Savanović, Miljan Kecman, Mak Pita, Aldian Korora, Matej Deket, Davud Aljić, Mak Košpo, Andrija Pejaković, Mahir Fejzić, Darijo Blagojević. Igrali su još: od 36’ Vedad Husović, Eldar Godinjak, Amer Tiro, Aleksa Šehovac, od 60’ Aleksandar Ciganović, od 70’ Andrej Ćorić, Teo Vidović. Selektor: Čedomir Ćulum.

Crna Gora: Đorđe Čejović, Luka Marković, Petar Bošković, Lazar Popović, Mark Đokaj, Petar Begović, Petar Rešetar, Vuk Jovović, Petar Radomirović, Petar Vujović, Andrej Bulatović. Igrali su još: od 36’ Vuk Božović, Andrej Vučković, Bogdan Bjelić, od 47’ Matija Rakčević, Edvin Ličina, od 60’ Dado Đurović, Lazar Grbović, od 68’ Danilo Radonjić, Andrej Kumburović, Petar Lukovac. Selektor: Minja Ljumović.

(Reprezentacija.ba)