Džanan Musa (24) je ove sezone jedan od najboljih igrača madridskog Reala, osvajača Eurolige, a Džananov put je već sa 24 godine izuzetno zanimljiv.

Krenimo redom, Džanan Musa je rođen 8. maja 1999. godine u Bihaću kao drugo dijete Rusmira i Saudine. Džanan ima starijeg brata Dženisa koji se također bavio košarkom.

Džanan se sportom počeo baviti već sa četiri godine. Njegov prvi sport bio je fudbal, ali se vrlo brzo okrenuo košarci. U Bihaću je počeo sa treninzima u Košarkaškom klubu Bosna XXL, a sa 12 godina se seli u Sarajevo i počinje igrati za KK Koš.

“Inicijalno kada je krenuo da trenira košarku, bio je 6. razred kao i ja. Trenirao je fudbal veoma uspješno, čak u Medulinu je dao Dinamu gol. Tada je i garnitura Mamića dolazila da ga pogleda. Zvali su ga na neki kamp Dinama, ali je u tih 15 dana odlučio da želi trening košarke. Tu se veže i jedna anegdota – dan prije treninga, igrali smo basketa.

Uvijek nakon treninga bilo je hoćemo li 3 na 3 i kada nam je falio igrač Džanan je tražio mogu li ja da odigram partiju. Kada je imao prvi kontakt s loptom vidjelo se da ima ozbiljan talenat. Odskakao je od vršnjaka iz razreda, ali ono što je bilo vidljivo: od prvog dana je želio biti najbolji i to ga izdvaja od ostalih”, rekao je Džananov brat Dženis u jednom razgovoru za N1.

Prvi veliki uspjeh bilježi 2014. godine kada je u Kaunasu predvodio kadetsku reprezentaciju BiH do titule prvaka Europe. Proglašen je za najefikasnijeg košarkaša Europskog prvenstva.

Već 2015. godine potpisuje prvi ugovor sa Cedevitom, hrvatskim klubom sa kojim je igrao ABA ligu. Bio je najmlađi igrač ABA lige, proglašen je najmlađim najkorisnijim igračem jedne utakmice u historiji ABA lige. Za Cedevitu je debitovao i u Euroligi i postao deveti najmlađi igrač u historiji Eurolige.

Uskoro je postao standardan u Cedeviti s kojom je osvojio tri titule prvaka Hrvatske, 2017. godine bio je najbolji košarkaš Bosne i Hercegovine, 2018. godine bio je najbolji mladi igrač ABA lige i našao se u idealnoj petorci ovog takmičenja.

Sve je to dovelo do odlaska u Sjedinjene Američke Države. U aprilu 2018. godine prijavio se na NBA Draft gdje je izabran od strane Brooklyn Netsa s kojima je potpisao ugovor u julu. Debitovao je u NBA ligi, igrao je i za Long Island Nets koji nastupa u okviru NBA G razvojne lige. Pred kraj 2020. je trejdovan u Detroit gdje se zadržao samo par mjeseci.

Nakon određenih problema u SAD-u, možda i preranog odlaska među najjače košarkaše svijeta, Musa se u januaru 2021. godine vraća u Europu i potpisuje za Anadolu Efes. Ipak, samo pola godine poslije odlazi iz Efesa i prelazi u španski Breogan. Na prvu se činilo kao korak nazad, ali je Breogan vratio Džanana u život i svojim igrama je stigao do madridskog Reala.

“Španska liga je primamljiva kad te zove Valencija, Baskonija, Real, Barcelona. Ja sam sa Efesom završio možda u junu. Onda sam bio na odmoru, ali kompletan odmor mi je bio pod nekom tenzijom. Hoće li biti klub, hoće li biti odgovarajući ili možda još jedan poraz u mojoj karijeri. Ali, onda je došao taj famozni trenutak kada mene Miško zove i kaže ‘hej, imam jednu sjajnu opciju’. Ja sad očekujem najmanje Euroliga ili Eurocup, a on meni govori Lugo.

Kaže mi da je to najbolja opcija za mene. Ja gledam onaj mobitel i ne mogu vjerovati šta se dešava. Ja stvarno pratim košarku, pratim sve lige, ali nisam nikad čuo gdje je Lugo. On meni govori ‘to ti je sjajna opcija’. “Uzeo sam mobitel i bacio ga od zid. Otišao je u milion komada. Miško mi je rekao da ću svake druge sedmice igrati protiv Reala, Barcelone i drugih najjačih španskih klubova i da me jedna dobra sezona može pogurati u takve klubove. To se na kraju i desilo”, kazao je Musa za podcast Inkubator prisjećajući se ljeta 2021. godine.

Uslijedilo je sjajno vrijeme za Džanana u španskom Breoganu. Ušao je u historiju ovog kluba sjajnim igrama. Izdvajaju se mečevi sa Valencijom kada je postigao 33 i 31 poena, osvajao je nagrade za najboljeg igrača sedmice i mjeseca, a kao najbolji pokazatelj odličnih igara je MVP sezone u španskom prvenstvu, te je tako postao prvi igrač u historiji Breogana sa ovom nagradom.

Samo godinu dana nakon što je otišao iz Efesa kao igrač sa malom minutažom, brojnim problemima, Musa je potpisao za Real iz Madrida, jednog od najvećih košarkaških klubova u Europi. Već u prvoj sezoni stigao je do vrha starog kontitenta, u nedjelju je osvojio Euroligu sa Realom pobijedivši u finalu Olympiacos.

Za Madriđane je u prvenstvu ove sezone igrao na 31 utakmici, a zabilježio je prosjek od 14.8 poena po meču. U Euroligi izdvajaju se dobri mečevi protiv Partizana, a tokom cijelog takmičenja bio je jedan od boljih igrača Reala.

Džanan Musa je debi za reprezentaciju BiH imao sa 17 godina u meču sa Belgijom. Ukupno u državnom dresu ima 29 utakmica i prosjek od 17 poena po utakmici, te je sasvim sigurno Džanan velika budućnost Zmajeva.

Dvadesetčetverogodišnji Musa je hrabri Biščanin koji je sa 16 i 17 godina bio na vrhu europske košarke, (pre)mlad je stigao u NBA gdje se nije najbolje snašao, nije odustajao ni nakon loše epizode u Efesu i pokazao je karakter, posvećenost, vjeru u sebe i ponovo se vratio na vrh Europe osvojivši Euroligu sa slavnim Realom. Primjer je mladim košarkašima, mladim sportistima da uporan rad donosi rezultat.

Džanan Musa je veliki navijač FK Sarajevo, istinski patriota BiH i ponos lijepe Krajine.

Džanan je krenuo iz BiH i njemu je na srcu Bosna i Hercegovina. On je mentalitetom rođeni Krajišnik, Bosanac i Hercegovac. To ga je i dovelo ovdje. To je jedna tvrda krajiška glava, koja voli Sarajevo. Cijeni ljude, ali nikome oko sebe ne daje pardona“, kaže Džananov otac, Rusmir.

(Reprezentacija.ba)