Košarkaši Reala osvojili su jučer titulu prvaka Evrope. Iza Madriđana je nevjerovatna sezona, zagriženi ljubitelji košarke sigurno će godinama i decenijama pamtiti šta su sve Džanan Musa i društvo preživjeli u ovom play-offu, a na kraju u svom 20. finalu savladali su Olympiakos i okitili se još jednim naslovom prvaka Starog kontinenta. Na taj način u historiju slavnog kluba ušao je i bosanskohercegovački košarkaš koji u finalu postigao šest poena uz četiri asistencije.

Musa se na tron popeo ogrnut zastavom Bosne i Hercegovine, a zanimljivo je da mu je Kaunas drugi put donio sreću. Upravo u ovom litvanskom gradu naš as je vodio kadetsku reprezentaciju do titule prvaka Evrope. Osjećaji – isti.

Kaže to u razgovoru za Reprezentacija.ba portal i Džananov otac Rusmir koji nije skrivao koliko je ponosan nakon još jednog uspjeha mladog košarkaša.

– Kada je Džanan uzeo trofej u ruke, probudile su se emocije, sjećanja na 2015. kada je upravo u tom gradu s kadetskom reprezentacijom osvojio titulu. Ma, ponosan sam, znam koliko je rada i truda uloženo da bismo danas pričali o ovim stvarima. I ponosan sam u kakvog je čovjeka izrastao moj sin. Za nivo na kojem je danas čak i preskromno razmišlja, kaže Rusmir Musa.

Danas je Džanan, bez sumnje, jedan od najboljih košarkaša u taboru Reala. Odluka da dođe u Španiju, najprije u Breogan, za njega se ispostavila kao odluka karijere.

– Ono što je uradio tokom čitave sezone je nevjerovatno. Odmah u prvoj, u Realu, uspio je doći na nivo petorke Eurolige, osvojio ju je, čekamo da vidimo šta će biti u španskom prvenstvu. Već sada je u historiji Reala, kluba koji toliko dugo egzistire i čiji su dres nosili brojni veliki igrači. Jesmo li očekivali ovo? Bili smo sigurni da će biti jedan vrlo važan kotačić u kompletnom Realovom mehanizmu, ali Džanan je svojim igrama prevazišao i ona najoptimističnija očekivanja ozbiljnih stručnjaka. Došao je u situaciju da je jedan od glavnih igrača Reala. Bilo koji sistem ove godine se bez njega nije mogao zamisliti, ponosno ističe.

Pokušao nam je i približiti šta je to zapravo Real Madrid.

– Real je Madrid, a Madrid – Real. Strašno je kako to doživljavaju tamo. Imao sam priliku da izbliza vidim način na koji sve to funkcioniše. Zaista je to jedna mašinerija u kojoj je sve do samog detalja posloženo, zna se šta ko radi, kada radi. Uslovi su nevjerovatni. Zadatak igrača je samo da budu spremni, odgovorni prema zadacima koje imaju i da daju maksimum za grb Reala. Oni dijele isti kompleks i sa fudbalerima, ponekad se i druže, tu imaju i svoje apartmane u kojima mogu odsjedati kada dođu kasno s gostovanja.  

Danas kada je Džanan ponovo potvrdio svoje kvalitete, dolaze li na red i snovi o povratku u NBA?

– Oko tih stvari najbolje je da pitate Džanana. Mi kao porodica ne želimo praviti pritisak, on ima svoje planove, a sve na tom planu radi u dogovoru sa svojim agentom Miškom Ražnatovićem koji je pokazao da je majstor u vođenju karijere jednog sportiste. Naravno, konsultujemo se nekad, međutim na Džananu je.

Kod sina naročito ga fascinira mentalna snaga koju ima.

– Život je takav, imaš uspone i padove, ali da bi bio uspješan sportista moraš imati izuzetnu mentalnu snagu i stabilnost. Džanan ima sreću da to posjeduje. Sjetimo se šta se dešavalo od epizode u NBA, pa Anadolu Efes…, ponekad kao porodica pitali smo se odakle mu snaga, a vidite gdje ga je to u međuvremenu dovelo. Niko ne zna ni da je ovaj “final four” igrao, neću reći ozbiljno povrijeđen, ali s povredom svakako koju je skoro zadobio. Ali, ni u jednom trenutku nije dvojio da li će igrati ili ne.  

Na kraju podvukao je – Bosna i Hercegovina definitivno ima čime da se ponosi.

– Što želim svom sinu, želim i ostalim našim sportistima. Definitivno možemo biti ponosni na njih. Džeko igra finale Lige prvaka, Tahirović Evropske lige, Cvitanušić na vrhu, uspjehe bilježi i naša Lana… Ako Bog da, biće toga još, poručio je Džananov otac Rusmir na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)