Nakon velikih poplava koje su pogodile svjeverozapad Bosne i Hercegovine nastradali su i sportski tereni. U potpunosti pod vodom je i dom Slobode iz Novog Grada, kluba koji se takmiči u 1. ligi Republike Srpske, a šteta – milionska.

To je u razgovoru za Reprezentacija.ba portal kazao i Mladen Bosančić, čovjek pod čijim vodstvom Sloboda iz godine u godinu pretenduje na plasman u viši rang, a nakon svega ni sam ne zna kako da pronađe motivaciju za dalje. Na stadionu je uništeno sve. Oprema, mašine…

– Katastrofalno je stanje. Prvi sprat kompleksa stadiona je u potpunosti poplavljen, tu su nam prostorije, svlačionice, vešeraj. Ma, sve je otišlo. Voda je visoka dva i pol metra. Imali smo i poplavu zimus, u decembru prošle godine, ali stanje nije bilo ni blizu kao sada. Ko je mogao da očekuje ovo, pita se potišteni Bosančić.

Sloboda je danas u sklopu prvenstva Republike Srpske trebala igrati protiv Rudar Prijedora. Utakmica je odgođena, a sve ukazuje na to da će biti i subotnja protiv mrkonjićke Slobode.

– Teško je u ovom trenutku govoriti kolika je šteta, ali kada uzmeš u obzir objekat, okolo terene, onda je sigurno milionska. Kako dalje nakon svega ovog, ne znam ni sam, treba smoći snage. Večeras ćemo raspustiti ekipu. Nit imamo gdje igrati niti u čemu. Od kluba je ostao samo stadion u vodi. Sa situacijom je upoznat i predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković s kojima sam danas obavio razgovor.

Raduju Bosančića pozivi koje dobija sa svih strana. Mnogi su voljni da pomognu ovom klubu.

– Nudi se pomoć, naročito od nama prijateljskih klubova, drago mi je svakako. Ali, polako. Teški su dani tek pred nama s obzirom na prognoze.

Sloboda je trenutno na četvrtom mjestu na tabeli Prve lige RS-a sa 54 osvojena boda.

– Kada sam došao Sloboda je bila na ivici ispadanja i gašenja. Klub smo uspjeli koliko-toliko stabilizirati, iz godine u godinu pokušavamo da budemo prvi i izborimo Premijer ligu… Svi ovi zadnji rezultati Slobode su najbolji u zadnjih 30 godina. Postali smo prepoznatljivi i po dobrim uslovima, prošle godine je i Borac ovdje igrao… I šta dalje? Ne znam, ovo nije katastrofa, ovo je kataklizma, podvukao je Bosančić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)