Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo će igrati na Evropskom prvenstvu. Uoči samog početka kvalifikacija u svakom smislu bili smo kao “razbijena vojska”, ali onda su u Savezu odlučili uzeti telefon u ruke i pozvati Irfana Smajlagića koji ne na kraju, kao i u ostalim sredinama u kojima je radio, opravdao očekivanja.

Pobjede protiv Slovenije i Crne Gore u posljednje dvije utakmice malo ko je očekivao. Na kraju, bez ikakvih kalkulacija, naši rukometaši su sa drugog mjesta izborili plasman na Euro koje će naredne godine biti održano u Njemačkoj.

Sve je to pratio i naš Nikola Prce. Za Reprezentacija.ba portal javio se sa Kosova, danas je u tamošnjem klubu KH Besa Famgas u kojem pored trenerske uloge pomaže i na terenu koliko god može.

– Nakon prve četiri utakmice u kvalifikacijama malo ko je vjerovao u momke, i sam sam bio skeptičan, pogotovo zbog oscilacija u igri. Na kraju – kapa dolje. Protiv Slovenije smo stvarno dobro izgledali, puno je pomogla i atmosfera u Cazinu koja je bila sjajna, možda je i to taj neki put da ovakve utakmice igramo u manjim sredinama. Neko će reći da je bilo lakše jer su Slovenci došli u drugačijem sastavu, rasterećeni, ali opet oni su kvalitetni. Nisu reprezentacija sačinjena od 10-12 igrača već im je baza daleko šira. Crna Gora nakon promjene trenera ne izgleda moćno kao prije, nisu bili pravi ni sa Kosovom, a još manje protiv nas. Još jednom se vidjelo koliko jedan igrač može biti značajan. Mislim na Burića. Kada ti u ključnim momentima odbrani par lopti, nikoga nije teško dobiti – priča Nikola Prce.

Smajlagić je definitivno svojim dolaskom na klupu Zmajeva donio određene pomake. Prce u tom smislu posebno ističe igrače iz domaćeg prvenstva.

– Nakon jednog ciklusa teško je suditi, ali ako bih nešto morao izdvojiti, onda je to igra krilnih igrača koji su iz naše Premijer lige. Protiv Kosova su oba desna krila bila dobra, Draganić je odigrao super protiv Slovenije, kao i ‘mali’ Perić i Bošković. Dobro je što tim momcima dajemo uloge. Ipak, kada govorimo o kadru, možda smo prerano izgubili Vranješa, Karačića, to su igrači koji su mogli još pomoći, isto tako odrekli smo se olako i Tarabochije. Imam dojam da se u reprezentaciju prelako ulazi i prelako ispada. Ne kažem da se ne smije ispasti, ali važno je imati i neki kult, držati atmosferu. Kada odjednom dovedeš pet ili deset novih, a imaš faktički dva dana da se pripremiš, malo je to, smatra proslavljeni naš rukometaš.

Da bi Bosna i Hercegovina bilježila rezultate kao što to čine Slovenija i Hrvatska neophodno je, dodaje, krenuti od rada sa najmlađima.

– Ma, krenuti moramo od omladinskih selekcija. Zadnjih 10 godina nismo otišli na pola tih prvenstava. Imamo u A timu bazu igrača koji su se oprostili ili su pred oproštanjem, mahom su u godinama, biće problema u budućnosti. To je sigurno. Kažu kako se možda privole neki drugi igrači da igraju za nas, što je po meni, koliko dobro toliko i loše. Zašto? Zato što su neki bili tu, ginuli kroz kvalifikacije i odjednom dođu drugi sa strane. Ne znam koliko je to pametno, koliko može narušiti atmosferu. Kvalitetni igrači su uvijek dobro došli, da se razumijemo, ali je to i dvosjekli mač. O imenima ne bih. Lično bih više volio da se istrpe mlađi, iz lige, a ne da se dovode oni koji nekada nisu htjeli, pa sad bi igrali za nas.

Uoči žrijeba naša reprezentacija se nalazi u trećem šeširu u kojem su još Sjeverna Makedonija, Češka Republika, Poljska, Hrvatska i Srbija.

– Zadnje dvije godine nismo imali sreće u žrijebu. Ko zna, treća sreća, možda sada bude bolje pa dobijemo grupu koju, ne kažem da ćemo proći, ali da ćemo barem moći biti konkurentni. Imat ćemo sigurno i podršku naših odličnih navijača prema kojima smo uvijek imali fer i korektan odnos. I kada smo gubili, nismo izbjegavali da dođemo, pozdravimo se. Lako se slikati kada pobjeđuješ.

Za kraj dotakao se i svog trenutnog posla na Kosovu. Klub za koji nastupa već godinama “hara” tamošnjim rukometom.

– KH Besa Famgas duži niz godina vlada rukometom na Kosovu. Dugo nismo izgubili, igramo dobro, mada problem je i što sam kvalitet lige nije na zavidnom nivou. Ove godine je malo poboljšano, čim roster nije potpun i čim ne uđemo dobro u utakmicu, imamo probleme. Nije kao prije. Zadnjih godina liga ni ne počne, već se zna prvak. Sada se skraćuje na osam klubova, što je dobra stvar, jer ima nekih koji su zalutali. Nekada izgleda i smiješno vidjeti rezultat 50:15. Također, dolaze i razni igrači iz Brazila, Tunisa, ima stranaca… Napreduju sigurno, istakao je Nikola Prce na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)