Rukometaši BiH su večeras u prepunoj dvorani u Cazinu u duelu petog kola grupe 7 kvalifikacija za EURO pobijedili Sloveniju sa 27:26 i približili se plasmanu na prvenstvo koje se naredne godine igra u Njemačkoj.

Naš selektor Irfan Smajlagić je nakon meča govorio za BHT.

“Stvaramo selekciju ekipe i sistem igre koji ovisi i o protivniku. Ne možemo očekivati na Europskom prvenstvu da dobijemo protivnika slabijeg od sebe. Okolnosti su uvijek nekakve drugačije, ali bazično moramo biti pravi i napredovati iz dana u dan”, kazao je selektor i osvrnuo se na selekciju Slovenije:

“Govorimo o vrhunskim ekipama. Igra se 60 minuta i dovoljno je da uđete u crnu rupu i gubite četiri razlike. To nam se desilo u Sloveniji gdje smo imali podnošljiv rezultat, a onda su nas razbili nakon četiri brza gola. To i jeste kvalitet te reprezentacije. Za takvu igru morate imati sistem i igrače.”

Selektor je istakao da je ovom pobjedom praktično osiguran nastup na prvenstvu. Najavio je i meč zadnjeg kola protiv Crne Gore.

“Bit će puno lakše. Sa ovom pobjedom smo se plasirali na EURO i psihološka zadrška bit će odstranjena. Nastavljamo kontinuitet stvaranja reprezentacije. Bit će to zahtjevno putovanje.”

Inače, Slovenija je nakon pet odigranih kola prva u grupi 7 sa osam bodova i već je osigurala nastup na EURO 2024.

Crna Gora je druga sa šest, a isti broj ima i BiH na trećem mjestu.

Zadnje je Kosovo bez bodova.

Plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane.

(Reprezentacija.ba)