Arbitražni tribunal Međunarodne košarkaške fedracije (FIBA) donio je presudu u sporu između Košarkaškog saveza BiH i bivšeg selektora Vedrana Bosnića.

Tribunal je presudio u korist Vedrana Bosnića, te će tako KS BiH morati platiti 55.000 eura Bosniću i određene kamate.

Predsjednik Saveza, Dalibor Miloš, stupio je u kontakt sa Bosnićem koji ga je uputio na svog advokata koji je zastupao bivšeg selektora u sportu.

Kako prenose mediji, Košarkaški savez u ovom trenutku nema dovoljno novca da isplati Bosnića, a u tom slučaju bi sve košarkaške reprezentacije mogle biti suspendovane.

Ipak, postoji mogućnost nagodbe i potpisa reprograma od strane Bosnića.

Bosnić je prošlog ljeta nakon raskida ugovora pokrenuo proces naplate svojih obaveza koje KS nije ispoštovao.

“Moram priznati da smo iznenađeni ovim potezom. Istina je da postoji dug prema selektoru za prvi kvartal 2022. Sve obaveze iz prethodnih godina su uredno isplaćene selektoru, zaključno s 31. decembrom 2021. godine, kao i nagrada za plasman na Evropsko prvenstvo. I to isključivo selektoru. Cjelokupna bh. javnost je upoznata s tim da KS BiH zaista čini sve kako bi osigurao najbolje moguće uslove za sve selekcije, uključujući i one najmlađe.

Da nismo dosad to uradili, sigurno ne bismo ni imali rezultate koje u posljednje vrijeme ostvarujemo. Borimo se na sve načine, vratili smo veliki broj dugova, što nije bilo lako. Selektor je upoznat s tim, stoga sam lično šokiran njegovom odlukom. U svakom slučaju, uskoro bi trebao zasjedati Upravni odbor Saveza i izjasniti se po pitanju zahtjeva selektora Vedrana Bosnića”, rekao je tada generalni sekretar KS BiH Amer Čolan.

Nadamo se kako će bivši selektor Bosnić ipak pristati na nagodbu kako utakmice reprezentacija BiH ne bi bile upitne.

(Reprezentacija.ba)