Ministar Kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda oglasio se na temu poboljšanja sportske infrastrukture.

Prethodno je obavio razgovor sa Srđanom Mandićem načelnikom Općince Centar Sarajevo sa kojim je razgovarao o izgradnji novog stadiona.

“U razgovoru sa načelnikom Općine Centar Srđanom Mandićem aposlutno smo se složili da Sarajevo mora imati nacionalni stadion, prijedlog načelnika Mandića je da to bude stadion “Asim Ferhatović Hase”, koji je istinski simbol ovog grada. Naravno ostavlja se mogućnost realizacije ovog važnog projekta i u nekoj od drugih sarajevskim općinama.

Vrijeme je da uđemo u jedan ozbiljni infrastrukturni projekt kao što je izgradnja nacionalnog stadiona, jer za njim se godinama vapi.

Tokom sastanka razgovarali smo nastavku rekonstrukcije Centra za sport i rekreaciju, odnosno kultnog objekta “FIS”, koji je također prioritet i za Kanton i Općinu.

Bliži se i ljeto i bitno je nastaviti realizaciju projekta ‘Festival u centru’ koji je pokazao svoj puni značaj u posljednje dvije godine, kao i projekta ‘Kultura na ulice’, u saradnji s našim institucijama kulture.

Raduje me informacija da će općina intenzivirati aktivnosti vezane za ustupanje objekta na korištenje Vladi KS, radi uspostave Muzeja holokausta.” objavio je Magoda.

Iskustva iz Europe govore kako je najbrži način za izgradnju novih stadiona omogućavanje javno-privatnih partnerstava, odnosno podrška privatnom kapitalu za izgradnju ekonomsko isplativih objekata za cijenu izgradnje i finansiranja stadiona, te klubova koji tu rade.

Lokacije stadiona Asim Ferhatović Hase i Grbavica garantuju isplativost takvih projekata.

(Reprezentacija.ba)