Najbolji bh. fudbaler svih vremena i najuspješniji bh. selektor Safet Sušić danas slavi svoj 68. rođendan, a njegovi klubovi PSG i FK Sarajevo, te NS/FS BiH objavili su čestitke na svojim profilima.

NS/FS BiH je uz fotografiju Sušića objavio tekst:

Nekadašnji selektor naše reprezentacije Safet „Pape“ Sušić danas slavi 68. rođendan.

“Pod Sušićevom „dirigentskom palicom“ Bosna i Hercegovina se prvi put plasirala na jedno veliko takmičenje – Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu. Selektorsku dužnost obavljao je u periodu od 2009. do 2014. godine i u 49 utakmica ostvario 23 pobjede, 9 remija i 17 poraza.

U igračkoj karijeri nastupao je za Krivaju (Zavidovići), Sarajevo, Paris Saint Germain (PSG) i francuski Red Star. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 54 utakmice i postigao 21 pogodak. Sušić je 2000. povodom proslave 50 godina UEFA-e, zvanično proglašen za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine u poslijednjih pola vijeka. Pape, neka ti je sa srećom i na dugi vijek!”.

FK Sarajevo je uz prigodan vizual objavio status:

“Na današnji dan rođen je Safet Sušić.

Dres Sarajeva je nosio deset godina, odigravši pri tome 245 zvaničnih utakmica. Sa 96 postignutih golova u svim zvaničnim utakmicama, drugi je najbolji strijelac Sarajeva svih vremena.

Kada su u pitanju prvoligaški golovi, Pape je mreže protivnika u prvenstvenim duelima tresao 86 puta, po čemu je rekorder bordo kluba. U izboru NSBiH i UEFA-e, 2004. godine izabran je za najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine svih vremena, a u jesen 2013. godine postao je prvi selektor koji je reprezentaciju Bosne i Hercegovine uspio odvesti na jedno veliko takmičenje.”

Čak je i veliki Paris Saint Germain čestitao rođendan.

“Sretan 68. rođendan našoj legendi Safetu Sušiću”, piše u objavi uz vizual Papeta u dresu Parižana.

(Reprezentacija.ba)