Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će od 15,00 sati odmjeriti snage sa vršnjacima iz Kine.

Utakmica se igra u Velikoj Gorici pored Zagreba, gdje se na pripremama nalazi U21 selekcija Kine.

Kinezi su prije nekoliko dana na istom mjestu izgubili od odgovarajuće selekcije Crne Gore.

Naša reprezentacija u Veliku Goricu stigla je još u subotu.

Selektor Igor Janković nedavno je za Reprezentacija.ba otkrio kako je uopšte došlo do dogovaranja ove utakmice.

“Kina je došla na mini pripreme u Hrvatsku, izrazili su želju da igraju sa nama i mi smo prihvatili. Želimo na toj utakmici da naravno probamo igrače, ali i da vidimo kako reprezentacija funkcioniše protiv ekipa koje su drugačijeg mentaliteta i drugačijeg shvatanja fudbala. Tada još nismo imali dogovorenu utakmicu za mart kada smo dobili ponudu. Naravno nadamo se i da će to biti još jedna dodatna promocija bh. fudbala za jednu ogromnu državu i njen impozantan fudbalski sistem.”.

U prve i jedine dvije utakmice pod Jankovićevom palicom BiH je zabila šest golova. U gostima smo pobijedili Sloveniju sa 2:3 i Bugarsku sa 0:3.

BiH će ovu utakmicu odigrati u sklopu priprema za kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje počinju na jesen – protiv Francuske, Austrije, Slovenije i Kipra. 

“Iza nas je uspješna godina, mislim da smo u prošloj godini u prijateljskim utakmicama iz meča u meč rasli i pokazivali određen kvalitet. To nam daje vjetar u leđa i nadamo se da ćemo u narednom periodu pružati još bolje partije. Generalno u jednoj jako zahtjevnoj i teškoj grupi od kvalifikacija očekujemo da pokušamo izboriti jednu od prve dvije pozicije koje nas vode na veliko takmičenje.”.

Selektor Janković rekao je kako njegov stručni štab ne odvaja igrače iz BiH i dijaspore, te da među igračima postoje samo razlike u kvaliteti, ali i da se bore za svakog kvalitetnog igrača bilo gdje.

Na spisku se nalaze sljedeći igrači:

Nikola Ćetković (Borac), Muhamed Šahinović (Sarajevo), Tarik Kapetanović (Sloboda), Mustafa Šukilović (Tuzla City), Alden Šuvalija (Zlate Moravce, Slovačka), Amar Drina (Željezničar), Nick Salihamidžić (Cosenza Calcio, Italija), Filip Račić (Borac), Harun Karić (Tuzla City), Stefan Đurić (SV Kapfenberg, Austrija), Anel Krdžalić (Olimpija, Slovenija), Madžid Šošić (Radomlje, Slovenija), Amar Tahrić (Leotar), Petar Sučić (Zrinjski), David Čavić (Leotar), Silvio Ilinković (Zrinjski), Ivan Bašić (Orenburg, Rusija), Eldar Mehmedović (Sloboda), Enver Kulašin (Borac), Admir Bristrić (Olimpija, Slovenija), Andrija Drljo (Željezničar), Filip Čuić (Radomlje, Slovenija).

(Reprezentacija.ba)