Faruk Hadžibegić (65) govorio je na zvaničnoj press konferenciji o sutrašnjem duelu Slovačke i BiH u okviru kvalifikacija za EURO 2024.

O zdravstvenom stanju:

“Znate da se Kolašianc vratio nazad. Oko Džeke ćemo znati kakva je situacija nakon večerašnjeg treninga. Ostali su svi zdravi.”

O duelu sa Slovačkom:

“Mnogo je lakše kada se kvalifikacije otvore pobjedom. Lakše se radi i lakše je pripremati naredni meč. Ipak, mi i da pobijedimo sutra, ostaje nam još osam utakmica do kraja kvalifikacija.

Mi Bosanci smo poznati po euforiji. Treba ostati smiren i izbjeći tu euforiju. Nema razloga za euforiju. Naravno da bih volio da pobijedimo.

Slovaci su veoma kvalitetni. Rezultat protiv Luksemburga nije negativan. Nas sutra očekuje izuzetno teška utakmica. Ništa neće biti riješeno sutra bilo kakav rezultat da bude. Izuzetno respektujemo protivnika. Imaju dobre igrače, izvanrednog selektora i sve je otvoreno.”

O formaciji:

“Protiv Islanda su dva mlada igrača zamijenjena zbog povrede jer su to oni tražili. Ja se adaptiram na ono što imam. Želim da nađem najbolju forumulu koja najviše odgovara igračima.

Cilj je da kroz razgovore i analizu sa igračima dođemo do rješenja koje je najbolje. Isto to rade i protivnici. Analiziraju nas i gledaju. Za sutrašnji meč ću tražiti fizički najsvježiju ekipu, a svi igrači su mentalno spremni za utakmicu.”

O koheziji mladih i iskusnijih igrača:

“To bi trebala biti jedna od naših snaga. To bi trebali njegovati svaki dan, ne samo poslije ove utakmice protiv Islanda. Dobro je da imamo takvu situaciju.

U toku je smjena generacija i ne znamo koliko će trajati smjena generacija. To mnogo zavisi i od trenera u klubovima samih igrača. To se najbolje vidi kod Tahirovića u Romi.

(Reprezentacija.ba)