Mladu fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine narednih dana očekuju prijateljski dueli s Kinom. Za ovu akciju selektor Igor Janković računa i na nekoliko fudbalera koji igraju u inostranstvu, a daleko najzanimljivije ime na popisu je Nick Salihamidžić, sin legendarnog bh. fudbalera Hasana i sadašnjeg direktora minhenskog Bayerna.

Nick je ponikao upravo u Bayernu. Po vokaciji je desni bek, kao što je svojedobno bio i legendarni Brazzo, a iako ne govori najbolje bosanski jezik, nikada nije skrivao želju da nastupa za Zmajeve.
Nakon dugo vremena jučer ga je s tribina Grbavice gledao i djed Ahmet. 

U razgovoru za Reprezentacija.ba portal nije skrivao da je ponosan što će još jedan Salihamidžić igrati za Bosnu i Hercegovinu.

– Ponosan sam, nego šta. Čitao sam ranijih mjeseci da bi Nick mogao igrati, ali nisam bio siguran u to baš, tek kada me je Hasan obavijestio. Dugo ga nisam gledao na terenu. Bila je korona, supruga i ja nismo išli tamo kod njih skoro tri godine, ali još kao dječak je pokazivao da voli loptu. Izrastao je u pravog momka – kaže nam stariji Salihamidžić.

Unuka, kako i sam priznaje, ne viđa toliko često. Svaki slobodan trenutak koristio je kako bi ga posjetio u hotelu u kojem je odsjedala reprezentacija u Sarajevu.

– Ne govorim baš tečno njemački, ali kada se dotaknemo nekih stvari, vidim da je preko Hasana dosta toga saznao o Bosni i Hercegovini. Ima namjeru uskoro da dođe ovdje na odmor, da provede malo više vremena. Svi smo ga dočekali. Bili smo i s njim nakon treninga, a sve ono što vidim, prenesem i Braci. Po onome koliko se razumijem u fudbal, a mislim da prilično dobro, Nick je formiran igrač.

Kod koga će završiti prvi unukov dres reprezentacije?

– Haha, da li će ga dati ocu ili meni, ne znam… Ma, bit će toga, samo da se on izbori za mjesto u reprezentaciji, kaže na kraju Ahmet Salihamidžić za Reprezentacija.ba portal.

Priliku za debi u bh. dresu Nick će imati 28. marta na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici gdje će ujedno i biti odigran duel između BiH i Kine. 

(Reprezentacija.ba)