Bosna i Hercegovina će u četvrtak od 20,45 sati u Zenici igrati protiv Islanda meč prvog kola grupe J kvalifikacija za EURO. Ovo će biti prvi međusobni meč selekcija Bosne i Hercegovine i Islanda.

Island je prilična nepoznanica za našu javnost. Najviše ih pamtimo po debitantskom učešću na EURO 2016 kada su dogurali do 1/4 finala gdje ih je izbacila Francuska. U grupi su bili ispred Portugala koji je kasnije osvojio EURO, a kasnije izbacili Engleze u osmini finala. Pokazali su da su tipična jaka i rastrčana skandinavska ekipa, sa odličnim mentalitetom – kakvi su i danas.

Uz dobre igre 2016. godine su se globalno proslavili i posebnim navijanjem koje je osvojilo svijet.

Iako Faruk Hadžibegić bježi od uloge favorita, objektivno, naši gosti više nisu tako jaka reprezentacija, iako su vrijedni respekta kao i svaka reprezentacija iz razvijene države u kojoj se voli i ulaže u fudbal.

Naravno ne treba zaboraviti da su na FIFA listi samo pet mjesta iza nas kao 63. reprezentacija na svijetu, ali u posljednje dvije godine mogu izdvojiti kao uspjeh jedino dvije visoke pobjede protiv Lihtenštajna.

Rad sa djecom u BiH i na Islandu je nebo i zemlja

“Ovdje, prije svega, drugačije vaspitaju djecu. U životu i sportu u startu imaju puno više mogućnosti i izbora nego kod nas. Čim krenu da treniraju fudbal već imaju priliku da rade sa školovanim trenerima. Bez obzira, dakle, što su to dječica. Moraš imati najmanje završenu A ili B licencu. Islanđani mnogo ulažu u trenere, njihovo školovanje i edukaciju i što je najvažnije uvijek su u fazi učenja. I dok imaš zemalja u kojima smatraju da sve znaju, Islanđani su uvijek spremni da uče nešto novo i nije čudo što sve više napreduju. Također, na stadionu se svi treninzi snimaju. Ja kad odem u BiH na odmor i pogledam kako se radi sa djecom, to je nebo i zemlja. Nije ni čudo što puno naše djece propada zbog loših uslova. Džaba i talenat.” pričao je prošle godine za Reprezentacija.ba bosanski trener Ejub Purišević koji radi na Islandu više od 30 godina.

Dobar mentalitet ekipe, Foto: KSI

Nema više glavnih igrača sa EURO 2016

Ako se vratimo u 2016. godinu većina standardnih igrača iz tog perioda poput Sigurdssona, Bodvarssona, Bjarnasona, Arnasona ili Skulasona više ne nastupa za Island, a tu su jedino kapiten Gunnarsson, veznjak Gudmundsson te napadač Sigthorsson.

Od igrača koji su danas u Zenici izdvajaju se stoperi Panathinaikosa Hordur Magnusson (30) i PAOK-a Ingi Ingasson (29), zatim veznjak Johann Berg Gudmundsson iz engleskog Burnleya te krilni napadač Dagur Thorsteinsson (24) koji igra odlično ove sezone u belgijskom Leuvenu.

Svi igraju vani

Selektor Islanda nije pozvao Birkira Bjarnansona (34) iz Adane, igrača koji je za ovu selekciju odigrao 113 utakmica. Također, poziv nije dobio ni Albert Gudmundsson (25) iz Genoe. Gudmundsson je ove sezone zabio 11 golova i pet puta asistirao u 30 odigranih mečeva, ali to nije bilo dovoljno da se nađe na spisku Vidarssona.

Inače, najskuplji reprezentativci Islanda su Arnor Sigurdsson (Norrkoping) i Isak Bergmann Johannesson (Kopenhagen) sa po 3,50 miliona eura.

Svi aktuelni reprezentativci Islanda nastupaju u inostranim ligama.

Sadašnji selektor Arnar Vidarsson (45) je Island preuzeo u decembru 2020. godine. Selekciju je predvodio u 29 mečeva, ostvario sedam pobjeda, 11 remija i 11 poraza uz gol razliku 44:58.

Prethodno je bio selektor U21 Islanda, a trenirao je i belgijski Cercle Brugge te bio pomoćni trener u Lokerenu.

Kao igrač počeo je na Islandu, a karijeru je upravo završio u Cercle Brugge, a ranije je u Belgiji igrao još u Lokerenu. Igrao je i u Nizozemskoj u Twenteu i Graafschapu, te u novrveškom Lillestromu. Bio je “zadnji vezni”.

(Reprezentacija.ba)