BiH i Island u četvrtak od 20,45 sati u Zenici igraju meč kvalifikacija za EURO, a kapiten BiH Edin Džeko (37) govorio je na današnojoj press konferenciji.

Džeko je kazao da bi bilo veoma bitno da pobjedom otvorimo kvalifikacije.

“Možda manje dobrom igrom, a više rezultatom. Imamo 10 utakmica, ali u našoj grupi svaka utakmica je veoma bitna. Sigurno da želimo pobjedom otvoriti kvalifikacije. Naravno, to moramo pokazati na terenu. Pobjeda bi nam dala dodatno samopouzdanje da u narednim susretima budemo jači i stabilniji. Mnogo je lakše kada se pobijedi. Spremni smo i vidjet ćemo sutra šta će biti”, kaže Edin i osvrće se na to što je prije nekoliko dana napunio 37 godina:

“Samim tim što sam tu sa 37 godina znači da imam ogromnu želju. U klubu igram svaka tri dana, ali to meni apsolutno nije problem. Sigurno da bih bio najsretniji da reprezentacija zajedno sa selektorom izbori prvi put plasman na EURO. Smatram da smo plasman na EURO zaslužili i u prošlosti, ali bilo je raznih faktora zašto to nismo ostvarili.

Sada smo tu, imamo nove kvalifikacije pred nama i skoro sve zavisi od nas. Igramo protiv ekipa koje su na našoj razini. Ne možemo reći da smo bolji od njih, ali ni slabiji. Sve je na kraju do nas. Mnogo je u timu mladih igrača koji su kroz Ligu Nacija ušli u ekipu. Nema više ni mladih ni starih. Prošli smo svi taj proces podmlađivanja. Mi iskusniji smo tu da mlađe igrače izvedemo na pravi put. Siguran sam da ćemo od sutra krenuti putem kojim želimo da idemo.”

Edin smatra da će publika u Zenici biti naša prednost protiv Islanda.

“Naša je prednost što igramo pred našim navijačima. To je veoma bitno na startu kvalifikacija. Ovim putem želim da pozovem navijače da bodre ekipu od početka do kraja. Bitno je da se bodri ekipa i da se ne zviždi igračima kada se pogriješi. Ja sutra realno ne vidim zašto Island može krenuti drugačije od nas. I njima je to prva utakmica i oni vide svoju šansu. Ja uvijek kažem da su šanse 50:50.”

Jedno od pitanja je bilo i koga vidi kao svog nasljednika u reprezentaciji.

“Mogu obećati da će ekipa dati sve od sebe i da će svaki igrač shvatiti meč sa Islandom maksimalno ozbiljno. Samo tako možemo doći do željenog rezultata, a to je pobjeda. Utakmica neće biti nimalo lagana. Analizirali smo ih i imat ćemo mnogo duela.

Mi imamo dobar tim i moramo pokazati da možemo više trčati od njih. Što se tiče mog nasljednika, mislim da je BiH imala mnogo talentovanih igrača. Jedne godine izađe bek, druge godine vezni igrač. Imamo trenutno dobrih igrača u napadu i oni će me moći zamijeniti u budućnosti. Tu nema problema.”

Foto: Reprezentacija.ba
Foto: Reprezentacija.ba
Foto: Reprezentacija.ba
Foto: Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)