Danas je u Zenici održana press konferencija reprezentacije BiH uoči sutrašnjeg kvalifikacionog duela za EURO protiv Islanda.

Selektor Faruk Hadžibegić (65) je odgovarao na pitanja prisutnih novinara.

Prvo pitanje je bilo da li smo favoriti.

“Ne bih se složio da smo favoriti. Imamo respekt prema Islandu. Želim da skrenem pažnju publici i svojim igračima na važnost rezultata. Želja nam je da odemo na EURO. Imamo mogućnost da budemo prvi ili drugi te taj baraž. Ipak, ja namjerno preuzimam taj rizik i kažem da želimo biti prvi.

Naravno, moramo biti realni i imamo svoje želje. Također, i protivnik ima svoje želje. Mi nismo imali prijateljske mečeve u prethodnim mjesecima, dok su oni igrali nekoliko susreta. Moramo biti optimisti i vjerovati u sebe, ali i respektovati protivnika.”

O sistemu igre:

“Objektivno nema tajni. Naša selekcija je igrala u više sistema. Sa tri nazad, sa četiri nazad, sa jednim i dva centarfora. Nakon večerašnjeg treninga ću odlučiti ko će igrati. Svi igrači jako dobro rade i žele da napravimo dobar rezultat. Pokušat ćemo da igramo ofanzivno koliko nam i protivnik dozvoli. Najbolje bi bilo da krenemo u kvalifikacije sa pobjedom. Naravno, čak i ako pobijedimo ne smatram da će sve biti završeno.”

O selekciji Islanda:

“Stalno se provlači konstatacija da je Island slabiji nego prije pet godina, ali ja se ne slažem s tim. Svaka generacija donosi nešto novo. Treba ih dobro respektovati. Imaju novi elan i novu motivaciju. Gledao sam ih u prijateljskim utakmicama. Impresivno ih je vidjeti koliko trče i koliko su agresivni. To je moje lično mišljenje.

Mi se spremamo po ideji koja nam izgleda najbolja i po mogućnostima koje nam izgledaju najbolje. Ponavljam, momci veoma dobro rade i imaju veliku želju. Najviše bih volio da krenemo sa pobjedom. Vidjet ćemo na kraju šta će se desiti. Pokušat ćemo da ih pobijedimo i morat ćemo ih napasti.”

Utakmica BiH – Island igra se u četvrtak od 20,45 sati u Zenici.

Foto: Reprezentacija.ba
Foto: Reprezentacija.ba
Foto: Reprezentacija.ba

(Reprezentacija.ba)