Talentovani defanzivac Wolfsbergera, Adis Jašić (20), u budućnosti će nositi dres reprezentacije BiH, jučer su saopštili austrijski mediji.

Austrijanci su pisali kako su izgubili još jednog velikog talenta koji će tako nakon što je igrao za mlađe selekcije Austrije i austrijskih klubova u budućnosti igrati za drugu državu.

Adis Jašić je rođen 12. februara 2003. godine u Austriji. Roditelji su mu porijeklom iz BiH, otac iz Zvornika, a majka iz Vitinice.

Prošao je omladinske selekcije Wolfsbergera, a za prvi tim igra od ljeta 2021. godine. U ovoj sezoni je standardan u svojoj ekipi koja je trenutno deveta u austrijskoj Bundesligi.

Jašić je odigrao 24 utakmica za Wolfsberger postigavši dva gola i dodavši šest asistencija.

Po vokaciji je desni i lijevi bek, ali je igrao i u veznom redu gdje se dobro pokazao. Za nadati se da će mu karijera nastaviti u dobrom pravcu i da će pojačati konkurenciju na bočnim pozicijama, ali i u veznom redu.

Reprezentacija BiH je deficitarna na krilnim pozcijama već godinama, a s obzirom na Adisovu brzinu i mladost nije isključeno da može pomoći u budućnosti i na krilima Zmajeva.

Wolfsberger se pokazao u slučaju Amara Dedića kao sjajna destinacija. U prošloj sezoni je Dedić igrao na posudbi u ovom timu, odigrao je skoro sve utakmice u sezoni, a potom je u ovoj sezoni fantastičan u redovima Salzburga.

Jašić već sa 20 godina ima tržišnu vrijednost od 2 miliona eura po procjeni portala Transfermarkt.

Inače, portal Reprezentacija.ba je nedavno pisao da FS BiH radi na lobiranju da nekoliko talentovanih fudbalera iz Austrije zaigraju za BiH.

Među njima je upravo i spomenuti Jašić.

“Ima dosta fudbalera s kojima smo razgovarali i koji su pokazali interes da igraju za BiH. Nadamo se da će tako i biti. I moja generacija je, hajmo reći, bila sastavljena pretežno od igrača koji su odrasli u dijaspori i tamo naučili fudbal, ali što je važno, nismo zaboravili odakle smo.

I to smo pokazali na terenu. Ali opet kažem jako je važno da igrač BiH osjeća kao svoju” rekao je nedavno Zvjezdan Misimović za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)