Neke stvari valjda su suđene i moraju da se dogode. Tako je i češkom treneru Jiriju Plišeku bilo suđeno da 2004. dođe na klupu Željezničara, a danas, poslije toliko godina, njegovo ime i dalje se spominje u Bosni i Hercegovini. Razlog je Edin Džeko.

O jednom od najboljih svjetskih napadača zna se manje-više sve. Rođen je na današnji dan prije 37 godina, odrastao je u Sarajevu, a karijeru počeo u Željezničaru u kojem mu je, prije nego što će doživjeti zvjezdane trenutke, trener bio upravo Plišek kojeg danas i sam Dijamant smatra najzaslužnijim čovjekom za svoj uspjeh.

Tadašnji stručnjaci u Željezničaru nisu u Džeki vidjeli ono što je Plišek. Istina, imao je i mana u igri, koje je Plišek vidio i imao dovoljno strpljenja da radi na njihovom otklanjanju. Dijamant koji je ‘izbrusio’ na kraju je odveo sa sobom u Češku i sve ostalo je historija. Preko Teplica je stigao u Wolfsburg, onda u Manchester City i Romu, te na zalasku karijere u Inter u kojem također radi ono što najbolje zna – zabija golove. Također asistira, pomaže, trči, radi za tim…

– Ko bi rekao da je Džeki već 37? Vrijeme leti. I danas mi je u glavi slika momka koji nije mogao dočekati da dođe na teren i da trenira. Vidio se žar u očima. Poslao sam mu poruku baš za rođendan, redovno smo u kontaktu, ponekad se i vidimo – priča Plišek na početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Plišek je osoba koja zauzima posebno mjesto u Džekinoj karijeri koju naziva bajkom.

– Danas kada se vratimo u prošlost, rijetko ko je tada vjerovao da smo ustvari na početku jedne bajke, karijere koja će dosegnuti zvjezdane visine i postati svjetska. Tako je ispalo. I godinama kasnije Džeko pokazuje ko je i šta je, u svakom klubu za koji je igrao, a uz to sve ima i one ljudske kvalitete. Nikada nije zaboravio svoju Bosnu, svoj narod, svoje prijatelje. Idol je mladima i primjer da je u životu sve moguće ostvariti.  

Prisjeća se i kako u Željezničaru nisu vjerovali igraču koji je u svom putu malo kasnio, bio je nejak, ali neophodno je bilo imati strpljenje.

– Danas je najvažnije da su njihove procjene bile pogrešne. Nažalost, ne samo kada je Džeko u pitanju već i brojni drugi talenti za koje je trebalo imati strpljenje, vjerovati u njih, a toga nije bilo. Nad Džekinim imenom nije samo upitnik bio u Bosni i Hercegovini već i u Češkoj kada je tek stigao. Skoro 90 posto ljudi nije vjerovalo da je on taj.

Nedavni susret sa Senijadom Ibričićem u Sloveniji, Foto: Privatni album

U Željezničaru je sarađivao s nekoliko trenera. Onog trenutka kada je Plišek prošao kroz kapiju Grbavice uslijedili su nimalo popularni potezi. Tako je jedne prilike Džeku ‘prekomandovao’ u novoformirani B tim, što se nije svidjelo njegovim roditeljima.

– To je bio ključan trenutak za njegovu karijeru. Mnogi nisu razumjeli zašto sam to uradio, a ustvari primijetio sam da nema disciplinu u igri i da je, između ostalog, to stvar na kojoj mora raditi. Bilo je onih koji su protiv toga. Rekao sam svima, ako želite Edinu dobro i da postane igrač, pustite ga na miru. Bio sam siguran da će mi i on sam nekada zahvaliti zbog toga. Na kraju, samo nekoliko dana kasnije, na treningu Edin je bio potpuno druga osoba. Shvatio je poruku koju sam mu želio na taj način poslati.

U Željezničaru se Plišek nije dugo zadržao. Veoma brzo Džeku je poveo sa sobom u Češku, ali dogovoriti transfer od 50.000 eura nije bilo nimalo lako, pogotovo jer je za Čehe bio ‘no name’ igrač.

– Za Željezničar je to bio jednostavan transfer, kada im se cifra ponudila, doslovno za pet minuta se dogovorio posao. Jedva su dočekali. Ali, uvjeriti gazdu Teplica u Džekine kvalitete već je bio posao… Nije bio za to, govorio je u startu da ne vjeruje da bi se u jednoj Bosni i Hercegovini mogao nalaziti tako interesantan igrač, bili su teški razgovori, na kraju sam morao preuzeti kompletnu odgovornost za taj transfer i ubijediti čovjeka da vjeruje u moju intuiciju.  

Plišek ima veliki fudbalski san nakon što Džeko okonča karijeru. Želja mu je s njim raditi na projektu s talentima, a volio bi i da napiše autobiografsku knjigu.

– Pisanje knjige sam mu predložio još prije deset godina. Jedva čekam da jednog dana pročitam njegovu inspirativnu priču koja će, siguran sam, biti od koristi o drugim mladim momcima koji počinju karijere. I dalje pratim fudbal u BiH. Ima li tu novi Džeko? Zadnjih 20 godina dobijao sam brojne pozive, ukazivali su mi na brojne talente, ali Džeko je jedan. Svako treba graditi svoj identitet, poruka je Plišeka na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)