Najčešće smo svjedoci priča kako mladi fudbaleri napuštaju reprezentacije država u kojima su rođeni i oblače dres Bosne i Hercegovine, reprezentacije njihovih predaka, no iz Austrije nam stiže drugačija vijest.

Četiri omladinska reprezentativca napustili su reprezentacije BiH za koje su igrali i odlučili nastupiti za Austriju.

Denis Dizdarević (18) je nastupao za U17 BiH, ali od juna prošle godine igra za Austriju. Odigrao je po tri susreta za U18 i U19 Austriju. Dizdarević igra u drugoj ligi Austrije za mladi tim bečke Austrije.

Nadir Ajanović (17) odigrao je jedan meč za U17 BiH, a sada je na spisku selektor U18 Austrije. Ajanović nastupa za juniorski tim austrijske Admire.

Bego Kujraković (16) je za U16 i U17 BiH odigrao 11 utakmica, a februaru ove godine je pozvan u U17 Austriju i debitovao je za ovu selekciju.

Ensar Musić (15) je nastupio u šest susreta za U15 BiH, a u februaru ove godine je promijenio reprezentaciju i debitovao za U16 Austriju. Musić igra za mlađe kategorije bečkog Rapida.

“Mi ćemo se boriti za svakog kvalitetnog igrača, ali treba razumjeti da vrijeme radi svoje i da su neki od tih momaka rođeni van BiH, u nekom drugom ambijentu. Oni možda BiH ne doživljavaju kao njihovi roditelji rođeni ovdje ili onako kako bi mi to iz naše perspektive željeli. Ali opet kažem, paralelno se borimo za svakog dobrog igrača vani, ali i radimo na razvoju domaće lige, jer bez igrača iz domaćeg prvenstva nećemo moći u budućnosti razgovarati o jakoj reprezentaciji BiH” prokomentarisao je ovakve slučajeve nedavno za Reprezentacija.ba selektor U21 BiH Igor Janković.

Mi nemamo razvijenu skaut-službu kao Hrvatska ili Srbija. Većinom informacije tražimo kroz medije, internet, kada dobijemo neku preporuku, provjerimo statistiku… Ne odričemo se nikada fudbalera iz inostranstva. Mahom svi oni igraju u jačim ligama. U trkačkom i svakom drugom smislu su ispred domaćih, međutim nastojimo da ih ukompunujemo sve.” nedavno je govorio za Reprezentacija.ba i Mario Ivanković selektor U19 BiH.

“Kontraofanziva FS BiH”

Kako saznajemo BiH bi ipak Austriji mogla “uzvratiti istom mjerom” jer se radi na lobiranju da tri mlada reprezentativca Austrije zaigraju za reprezentaciju BiH.

Mlada selekcija Austrije će u Turskom Beleku 24. i 27. marta igrati protiv Poljske i Moldavije, a na spisku se nalaze i Ervin Omić (20), Adis Jašić (20) i Benjamin Kanurić (20).

Omić i Jašić ove sezone igraju standardno za austrijski Wolfsberger, dok je Kanurić član njemačke Arminije iz Bielefelda. Njih trojica su prošla sve omladinske kategorije Austrije, ali zbog svog porijekla imaju mogućnost nastupa za BiH.

Navodno, želja kod nekih od njih za BiH je tu, i FS BiH radi svoj posao.

“Ima dosta fudbalera s kojima smo razgovarali i koji su pokazali interes da igraju za BiH. Nadamo se da će tako i biti. I moja generacija je, hajmo reći, bila sastavljena pretežno od igrača koji su odrasli u dijaspori i tamo naučili fudbal, ali što je važno, nismo zaboravili odakle smo. I to smo pokazali na terenu. Ali opet kažem jako je važno da igrač BiH osjeća kao svoju” rekao je nedavno Zvjezdan Misimović za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)