Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u 4. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine na parketu tuzlanskog Mejdana večeras je savladala Kosovo rezultatom 25:18 (10:7).

Nakon utakmice selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić je bio zadovoljan pobjedom.

“Čestitam reprezentaciji Kosova na korektnoj igri u ove dvije utakmice. Znao sam, i što se vidjelo, da ekipa ima i glavu i rep, tehnički i taktički su potkovani, a kvaliteta sprovedbe zavisi od puno faktora. Mi smo pod istim opterećenjem jer imamo malo dana za uigravanje. Treba nam jačih utakmica, a slično kao i Kosovo stvaramo reprezentaciju.

Znao sam da će biti teška i tvrda utakmica. Borba je bila u taktičkom i igračkom smislu. Odlučuju nijanse, a one su bile večeras na našoj strani. Očekujem da igrači svakim danom budu bolji. Mi moramo graditi ambicije i rezultat na osnovu svog rada. Da bi igrali sa Slovenijom i Crnom Gorom moramo imati pripremu za to. Njima ne treba puno vremena za uigravanje kao nama ili Kosovu.

Važno je kako će igrači u klubovima napredovati, a reprezentativci o tome moraju voditi računa. Ova okupljanja, pripreme od jedan dan, možemo razmijenivati taktičke ideje i to je sve. Mi moramo biti svjesni rejtinga, gdje smo i šta smo. Naš rejting je takav da zahtjeva rad, da ne zavaramo jedni druge u toj priči“, kazao je Smajlagić.

Naša selekcija će do kraja kvalifikacija odigrati još dva meča.

Prvo će 27. aprila u Cazinu dočekati Sloveniju, a onda u zadnjem kolu 30. aprila u Podgorici gostovati Crnoj Gori.

Podsjetimo, plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

BiH – Kosovo 25:18

Dvorana: Mejdan, Tuzla. Gledalaca: 3.500. Sudije: Mihail Marin Pirvu i Radu Mihai Potirniche (oba Rumunija). Delegat: Gergel Vattay (Mađarska). Sedmerci: BiH 1/1, Kosovo 3/1. Isključenja: BiH 14 minuta, Kosovo 12.


BiH: Ahmetašević (19 odbrana), Čordalija (4 odbrane; 2 sedmerca), S. Burić 7, Herceg 4, Panić 4, Hadžić 3, Vukšić 2, Mehmedćehajić 2, Davidović 1, Bošković 1, Muhović 1, Terzić, Faljić, Knežević, Lončar, Draganić. Selektor: Irfan Smajlagić.


KOSOVO: Berisha (14 odbrana), Kulić, Zogaj, Basholli, Gegaj, Muqolli, Ramosaj, Shabni, Mushkolaj, Tachi 1, Dri. Tahirukaj 1, Ramadani 2, Jupa 2, Gjuka 3, Dre. Tahirukaj 4, Dedaj 5. Selektor: Bujar Qerimi.

(Reprezentacija.ba)