Sutra se igra veliki gradski derbi između Sarajeva i Željezničara. Najveća utakmica bh. fudbala ovaj put donosi i borbu na istom frontu, izlazak u Europu, ali euforije među navijačima nema.

Razlog je mjesto odigravanja utakmice, ali i to da neće biti publike.

Zaostala utakmica 18. kola Premijer lige BiH trebala se odigrati u novembru prošle godine, ali je odlukom NS/FS BiH odgođena za 8. mart, odnosno za sutra.

Razlog tome je sljedeći, Sarajevo je zbog rekonstrukcije terena na stadionu Asim Ferhatović Hase svoje domaće utakmice igralo na Bilinom polju, a kako su tada obrazložili iz krovne kuće bh. fudbala, policija u Zenici nije mogla garantovati sigurnost za odigravanje utakmice na Bilinom polju.

Sarajevo i NS/FS BiH su se nadali da će radovi na Koševu biti okončani do nastavka sezone, te da će utakmica biti odigrana pred punim tribinama, ali se to nije desilo.

Tako je NS/FS BiH donio odluku da se veliki sarajevski derbi igra u Trening centru NS/FS BiH u Zenici, ali bez prisustva publike.

Zanimljivo da će ovo biti prvi gradski derbi Sarajeva i Želje koji se igra van Sarajeva, a derbi bez navijača smo gledali u toku Covida, te 2010. godine kada je Koševo bilo suspendovano zbog ranijih nereda domaćin navijača.

Sarajevo i Željo do kraja sezone imaju isti cilj, a to je biti među tri ili četiri na tabeli i tako izboriti europska takmičenja naredne sezone.

Sarajevu bi pobjeda značila prilazak Želji na jedan bod, dok bi Plavima remi ili pobjeda garantovali +4 u odnosu na velikog rivala.

Ovo će biti ukupno 148. sarajevski derbi. Željo je slavio na 46 utakmica, Sarajevo na 44, dok je 57 puta bilo neriješeno.

Pravdu na utakmici dijelit će Admir Musić iz Hrasnice, a direktan prijenos utakmice koja počinje od 13:00 sati možete gledati na Areni Sport.

(Reprezentacija.ba)

Tabelu, raspored i statistiku pogledajte na linku ispod.
Pogledaj tabelu i rezultate ovog takmičenja
# Klub GR U B
1. FK Željezničar 13 29 16