Nakon što su u posljednje dvije godine čelnici Rome lutali sa trenerskim odabirima, a igrači rimskog kluba pokušavali u kratkom periodu privići se od čvrstih ruskih do lepršavih španskih stilova igre, dolaskom francuskog trenera Rudija Garcije ekipa se preporodila. Roma je lider Serije A sa 10 pobjeda i jednim remijem iz 11 mečeva, a bez obzira na pun pogodak pri izboru trenera, ovakve rezultate rimski klub ne bi imao bez odličnih igrača, od kojih je jedan od najboljih naš Miralem Pjanić.

Gledajući statistiku sasvim je jasno zašto u Rimu Pjanića vide kao novog Tottija i popularno ga nazivaju "Princom Rima". Naš reprezentativac, iako po minutaži 11. igrač ekipe sa 897 minuta provedenih na terenu, predstavlja fudbalera Rome sa najviše šuteva i ključnih pasova u ekipi.

Dakle, Miralem Pjanić je u dosadašnjoj sezoni postigao četiri gola i četvrti je strijelac momčadi. Ukupno je prvi šuter ekipe sa 15 šuteva u 11 mečeva, a ubilježio je četiri asistencije, te je treći asistent momčadi. Primjerice Totti je u istom periodu upisao šest asistencija.

Pjanić je uputio 30 ključnih pasova, pa je tu lider ekipe, dok je po broju ukupnih pasova drugi u timu, iza De Rossija. Pjanić je ukupno dodao 709 puta u 11 mečeva, a De Rossi 773 puta. Zanimljivo, "princ Rima" je ponovo u vrhu svoje ekipe i kada su u pitanju centaršutevi. Ukupno ih je napravio 29, četiri manje od prvog Maicona.

Ni u odbrambenim zadacima Miralem nije nimalo loš, pa je zabilježio četiri oduzete lopte u 11 mečeva, što ga stavlja na osmu poziciju u ekipi po ovom kriteriju. Naš reprezentativac je u pomenutih 11 mečeva dobio tri žuta kartona.

Roma Pjaniću nudi novi ugovor i pokušavaju ga zadržati i iza ljeta 2014. godine do kada mu važi postojeći ugovor. Za našeg sjajnog reprezentativca interes su pokazali i superbogati Zenit iz St. Petersburga čiji trener Spalletti Pjaniću garantuje ključnu ulogu u ekipi, ali i Borussija Dortmund, Atletico Madrid, Arsenal…

Jedno je sigurno, Miralema Pjanića, uz dobro zdravlje i formu, zasigurno očekuje blistava karijera!

(Reprezentacija.ba)