Nekadašnji reprezentativac naše zemlje Sergej Jakirović po drugi put se vratio u Rijeku. Onaj prvi dolazak vezan je za sezonu 2007/2008. kada je kao igrač radio pod palicom Zlatka Dalića, a sada je na Rujevicu došao kao “vatrogasac” budući da je iza Rijeke polusezona za zaborav. Četvrti je trener ove sezone.

Jakirović ima potpuno novi kadar u odnosu na svog prethodnika Sersea Cosmija. Već prvog dana sa stručnim štabom je, u dogovoru s klubom, označio neke igrače prekobrojnima te krenuo u novu riječku renesansu. Među onima koji su se iznenađujuće našli u rubrici otpisani je i Mario Vrančić koji je u međuvremenu karijeru nastavio u redovima Sarajeva i postao jedno od najzvučnijih pojačanja u historiji Premijer lige.

Dolazak u Rijeku, napuštanje ‘komfor zone’ kakvu je imao u Zrinjskom…, samo su neke od tema o kojima je za Reprezentacija.ba portal govorio 46-godišnji Mostarac koji je svojedobno ubilježio i pet nastupa za Zmajeve.

– Odmah sam morao zasukati rukave jer stanje nije bilo najbolje. Iza Rijeke je polusezona za zaborav, ali znali smo da ima prostora za napredak i da uz kvalitetan rad i ciljanja pojačanja možemo pokrenuti stvari naprijed. No, da smo se nadali da će baš ovako krenuti – nismo. U pet kola smo uzeli 13 bodova, a četiri utakmice smo igrali u gostima – priča Jakirović.

DRUGI POVRATAK U RIJEKU

Jakirovićev rad se pratio na Kvarneru. Iako je još imena bilo u opticaju za trenera Rijeke, imao je najveću podršku, ponajviše od strane navijača.

– I kao igrač imao sam priliku da igram za ovaj klub, tako da mi je posebno drago što sam se sada vratio i u novoj ulozi, kao trener. Podršku sam imao od prvog dana. Pratili su se moji rezultati u Zrinjskom i svi su se potajno nadali da u istom ritmu mogu nastaviti i ovdje. S boljim rezultatima došla je i euforija, uživili smo se maksimalno i što je najbitnije ponovo su aktuelni ciljevi koji su postavljeni na početku sezone. U ravnopravnoj smo borbi za Evropu.

Dočekali su ga fantastični uslovi za rad. Prije osam godina u Rijeci je otvoren fudbalski kamp težak 18 miliona eura.

– Emir Dilaver kada je došao izjavio je kako nije bio ni svjestan kakve uslove Rijeka ima. Po infrastrukturi smo najbolji u Hrvatskoj. Kamp je takav da u njemu možete biti doslovno čitav dan i da vam ništa ne nedostaje. Dolaskom Miškovića ljestvica se digla visoko.  

Foto: Rijeka

VRANČIĆ MOŽE POMOĆI SARAJEVU

Niko u HNL-u nije napravio takvu čistku ove sezone kao Jakirović. Jedan od otpisanih je i Mario Vrančić s kojim je, kaže, otvoreno razgovarao.

– I kada sam dolazio na prvi razgovor, oni su već odredili kojih deset fudbalera neće ostati s obzirom da nisu pokazali ono za što su dovedeni. Dodatno sam analizirao to sve i složili smo se da je tako. Da nije došlo do toga, stvaralo bi se nezadovoljstvo, imam iskustva s tim u Zrinjskom. Okrenuli smo se mlađim, potentnim igračima željni, dokazivanja. Danas je radna etika na visokom nivou. Vrančić? On je profesionalac veliki. Ipak, kako ga nisam vidio u glavnoj ulozi, otvoreno sam razgovarao s njim i rekao da nema smisla da se mučimo. Prvo, to ne zaslužuje sa svojom igračkom poviješću.

Kaže kako su ga iz Sarajeva kontaktirali prije nego što su doveli Vrančića.

– Pitali su me kako stvari stoje, rekao sam sve najbolje o njemu i mišljenja sam da može biti od velike pomoći za Sarajevo. Nadam se da će opravdati povjerenje.

Iz Zrinjskog je u Rijeku povukao Jankovića, a nije isključeno da na ljeto dođe još koji igrač iz Premijer lige BiH.

– Ima igrača koje imam na radaru. Ja često kažem kako je prvenstvo u Bosni i Hercegovini nepravedno podcijenjeno. Tamo ima toliko dobrih, mladih, fudbalera kojima samo treba dati šansu, svi oni su željni dokazivanja da naprave stepenicu više i sigurno ću na ljeto probati da dovedem nekoga. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati.

U FUDBALU I SINOVI

Profa, kako ga zovu, osvojio je već jedan naslov sa Zrinjskim i bio je na dobrom putu da to ponovo učini. Plemiće je ostavio na prvom mjestu sa tri boda više u odnosu na Široki Brijeg.

– Nije bilo lako ostaviti posao u Zrinjskom, pogotovo jer smo na prvom mjestu, a idete u Rijeku u kojoj stanje nije bilo baš najbolje. Teško je, to su odluke o kojima morate razgovarati i sa porodicom i sa suradnicima. Što se kaže, morate prespavati. Ali, osjetio sam kako je vrijeme za nešto novo. Žao mi je što sa Zrinjskim nisam uspio da se plasiram u tu Konferencijsku ligu, a bili smo jako blizu, u dvije utakmice smo pokazali da smo bolji od Slovana. To je baš peh. Jednim dijelom da moj odlazak su utjecale i stvari koje nemaju veze s fudbalom.

U fudbalskim vodama su i Jakirovićevi sinovi.

– U Dinamu su. Stariji je 2008. godište, igra HNL za pionire… Ma, dobro se razvijaju, ali želim im najprije da uživaju u fudbalu i da slušaju šta im trener kaže. Tu i tamo mogu dati neki savjet iz svog iskustva, no ne i miješati se u odluke trenera. Za uspjeh je važna radna etika. Samo neka slušaju i uživaju u djetinstvu – poruka je Jakirovića na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)