Komitet za hitnost N/FSBiH početkom mjeseca je na sjednici imenovao selektore ženskih i omladinskih nacionalnih selekcija. Tako je, između ostalog, priliku da radi za svoju zemlju dobio Admir Hasančić koji će u narednom periodu biti pomoćnik u U17 selekciji i “desna ruka” imenjaku Raščiću s kojim je dijelio svlačionicu u Sarajevo u prošlosti.

Nisu često trofejni treneri i igrači iz FK Sarajevo i FK Željezničar radili u omladinskim selekcijama. Raščić je imao dobru karijeru, igrao za oba sarajevska rivala, ali se okušao od Norveške, pa do Hong Konga. Uz to je igrao i za A reprezentaciju BiH.

No, ni Hasančića nije potrebno posebno predstavljati. Osim u Sarajevu, dubok trag kao igrač je ostavio i u hrvatskom fudbalu gdje je bio najbolji strijelac Rijeke, drugi strijelac HNL-a, najbolji asistent lige… Sa Zagrebom je bio i prvak. Ništa manje uspjeha “Haso” ne ostvaruje ni kao trener.

– Može se reći da je ovo nagrada za sve ono što sam postigao kao trener. Gotovo cijelu karijeru sam u omladinskom fudbalu. Pet godina sam vodio kadete Sarajeva i čak četiri puta bio prvak države, a zadnje godine to smo uradili na ubjedljiv način pobjegavši drugoplasiranom Željezničaru čak 20 bodova. Sa juniorima sam dva puta osvojio Kup. Rijetko koji trener se može pohvaliti da ima šest trofeja u omladinskom pogonu, tek Dženan Uščuplić i još dvojica-trojica, priča Admir Hasančić na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Pod vodstvom novog stručnog štaba kadeti su proteklih dana odigrali dvije prijateljske utakmice protiv Albanije.

– Iza nas je prvo okupljanje, proveli smo pet dana zajedno i obje utakmice na kraju su završene sa 0:0. Jesmo li zadovoljni? S tim što nismo primili gol jesmo, međutim morat ćemo raditi na realizaciji. Trebaju nam još tri-četiri kvalitetna igrača kako bismo bili sigurni da imamo kompaktnu ekipu i da možemo odraditi na pravi način kvalifikacije. Vjerujem da u konkurenciji Srbije, Izraela i Bjelorusije možemo osvojiti jedno od prva dva mjesta koja vode na EURO. Imamo kratko vrijeme da napravimo doselektiranje, da vidimo da nismo koga slučajno zaboravili iz BiH ili inostranstva, a da zaslužuje biti tu.

Hasančić iz trenerskih dana u FK Sarajevo, Foto: Privatni album

U posljednje vrijeme vijest koja je privukla pažnju je da Precious Ugwu (17) želi igrati za BiH. U pitanju je stoper rođen 2006. koji nastupa za Ajax. Nedavno je pasoš BiH uzeo i povremeni kapiten i uzdanica Bochuma Zinedine Durmuš (16).

– Čitao sam to, majka je Preciousu navodno iz BiH. Svi bismo bili sretni da u reprezentaciji imamo igrača Ajaxa ili tako velikog kluba, koji to trener ne bi volio… Imaju ljudi u Savezu koji su zaduženi za te stvari i svakako da ćemo raspitati se o mogućnosti da igra za nas. Svaki dobar igrač je dobrodošao.

Stvaranje fudbalera je ono u čemu, priča nam, najviše uživa. Imao je priliku biti trener i u prvom timu Sarajeva, ali…

– Od početka sam se opredjelio za taj omladinski fudbal. Počeo sam sa najmlađima, zatim su na red došli mlađi kadeti, pa kadeti… Neko će reći kako bi sljedeći korak trebali biti seniori, ali ne, sebe vidim u ovom do kraja karijere. Uživam u stvaranju mladih fudbalera, njihovom sazrijevanju i trudim se da im prenesem brojne stvari koje će im danas-sutra biti od koristi.

Na kraju prokomentarisao je i posljednji transfer Sarajeva. Na Koševo je stigao Mario Vrančić, iz Rijeke u kojoj je “Haso” ostavio vječni trag zbog svojih vrsnih partija na Kantridi.

– Je li to pravi potez ili ne, pokazat će se. Da ima veliko iskustvo, ima, igrao je u dobrim klubovima, mada u Rijeci su procijenili kako im ne treba. Nadam se da će se ovdje uklopiti bolje i da će se pokazati kao pojačaje, poručio je Hasančić na kraju razgovora.

(Reprezentacija.ba)