Pokretač europske fudbalske Superlige, sportska razvojna kompanija A22 Sports Management, dobila je žalbu na španskom sudu, koji je današnjom presudom stao u zaštitu klubova od kažnjavanja UEFA-e i FIFA-e.

Naime, novinac CBS-a Ben Jacobs objavio je detalje današnje presude.

Navodi da je presuda u korist klubova donesena iz razloga jer UEFA i FIFA koriste svoje “disciplinske ovlasti za stvaranje monopola nad bilo kojim nezavisnim profesionalnim fudbalskim takmičenjem”.

“Tvrditi da se izvan UEFA-e i FIFA-e može formirati slobodno neovisno profesionalno fudbalsko takmičenje, koje bi se moglo takmičiti sa njihovim i bez njihovog uplitanja, otkriva krajnju naivnost ove dvije strane, jer optuženi imaju tako jako tržište vlasti koju su iz svog monopolskog položaja sposobni zastražiti, kao što su to učinili javnim izjavama koje se motivisale ovaj slučaj”, navodi se u objašnjenju i ono dodaje:

“Moguće opravdanje ponašanja UEFA-e i FIFA-e, kao pokušaj zaštite europskog sportskog modela je, prema nama, slaba isprika.”

Inače, Superliga je zamišljena kao takmičenje zatvorenog tipa za najrenomiranije europske klubove.

Ukupno je 12 timova krenulo u ovaj projekat, a samo tri kluba su ostala pri stavu da žele igrati ovo takmičenje.

To su Real Madrid, Barcelona te Juventus.

Devet preostalih klubova je ranije odustalo projekta Superlige, a to su Man. United, Man. City, Arsenal, Inter, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Milan te Atletico Madrid.

(Reprezentacija.ba)