Teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Švedske objavile su spisak igrača koji će nastupiti na kvalifikacionom Davis Cup  meču za ulazak u TOP- 16 teniskih reprezentacija svijeta.

Meč između BiH i Švedske odigrati će se 3. i 4. februara u Štokholmu, a za Bosnu i Hercegovinu će nastupiti: Damir Džumhur, Nerman Fatić, Mirza Bašić i Tomislav Brkić, a predvoditi će ih selektor Zoran Zrnić.

Za reprezentaciju Švedske nominovani su Elias Ymer, Mikael Ymer, Karl Friberg, Leo Borg i Andre Goransson, dok će na klupi biti Johan Hedsberg.

Ovo je najvažniji  Davis Cup meč u istoriji  bh tenisa u kojem će bosanskohercegovački teniseri probati izvojevati pobjedu i ulazak u TOP-16 najboljih ekipa svijeta.

Podsjetimo da je  Bosna i Hercegovina izborila učešće za kvalifikacioni meč finalnog turnira u “Davis Cup by Rakutan” u 2023. godini, pobjedama u prošloj godini nad reprezentacijama Tunisa (Tunis) i Meksika (Široki Brijeg, BiH).

Ovo će biti treći put da je teniska reprezentacija BiH uspjela doći na samo korak od velike završnice jedinog zvaničnog ekipnog svjetskog prvenstva u tenisu.

Mečevi u gostima protiv Japana 2018. godine i protiv Australije 2019. godine, nisu bili uspješni, te su te dvije reprezentacije odnijele pobjede nad bosanskohercegovačkim teniserima. 

Tome dodajmo da će 12 pobjedničkih reprezentacija od ukupno 24 reprezentacije, napredovati u grupnu fazu finala Davis Cup takmičenja, koje će se održati u septrembru.

Upravo će se te reprezentacije pridružiti finalistima iz 2022. godine, Kanadi i Australiji, te Italiji i Španiji koje su dobile tzv. Wild card.

(Reprezentacija.ba)