Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH u srijedu će donijeti odluku koji trener će voditi Bosnu i Hercegovinu u narednom periodu, valjda dvije godine.

Saznajemo kako na sjednici neće biti prezentovan izvještaj o radu ili neki drugi elaborat Ivajla Peteva. Petev, kojemu je ugovor istekao sa krajem 2022. godine, neće ni biti na ovoj sjednici.

“Sretan sam sa onim što je napravljeno, osvojili smo prvo mjesto u Ligi Nacija, osigurali smo baraž za EURO 2024. Hvala sjajnim momcima i navijačima” poručio je Petev, prenosi večeras njegove riječi Federalna TV.

Na strani Peteva je činjenica da je reprezentaciju izvukao iz trogodišnje krize, da je prvim mjestom u Ligi Nacija napravio dobar rezultat, ali i doveo BiH u baraž za EURO 2024. Nije zanemarivo što ima veliko povjerenje igrača, ali i što je za rezultat u fudbalu neophodan kontinuitet. Formalno gledajući, on je zadovoljio i zahtjeve FS BiH, jer su čelnici ove institucije više puta istakli kako će ga ocjenjivati po plasmanu na EURO 2024.

Ipak, mediji u entitetu Republika Srpska uoči sjednice sa velikom uvjerenosti tvrde kako će Faruk Hadžibegić biti imenovan za novog selektora, te poručuju kako ni igrači, ni navijači, nemaju šta da se miješaju u izbor selektora reprezentacije, nego da je to posao čelnika FS BiH.

“Inauguracija Hadžibegića treba da se desi na sjednici Izvršnog odbora FS BiH, koja počinje u 12 sati u Sarajevu.” piše srpskiinfo.

O tome da je Hadžibegić ozbiljan kandidat objavio je prvi Reprezentacija.ba portal na šta su stigli i komentari naših igrača. Signal da ne želi promjene dao je Edin Džeko, preko Reprezentacija.ba oglasio se javno Ibrahim Šehić.

“Iskren ću biti. Cijela ova priča oko selektora mi apsolutno nema smisla. Ako ćemo se vratiti na početak ere Peteva, dovoljno se prisjetiti da smo u tim prvim kvalifikacijama gotovo gradili jedan novi tim, imali smo najmlađu odbranu sa Gazibegovićem, Hadžikadunićem, Ahmedhodžićem, Ćivićem… Sve su to mladi momci, potrebno je vrijeme da se uigraju, dobiju samopouzdanje. Bilo je i dobrih stvari, u gostima nijednu utakmicu nismo izgubili, izvukli smo remi sa tadašnjim svjetskim prvacima… Na koncu uprkos svemu cilj nije ostvaren i da je tada donesena odluka da se nešto mijenja, mogao bih shvatiti, ali sada kada smo osvojili prvo mjesto u Ligi nacija, izborili baraž” ne mogu nikako. Nema razloga” – stav je Ibrahima Šehića.

“U reprezentaciji sam od 2008. godine. Svaki selektor je po nečemu bio poseban, donio je nešto, ali za Peteva mogu stvarno reći da je posvećen poslu 24 sata. Taktički je perfektan, priprema utakmice i snima protivnika do najsitnijih detalja. Kada ti igrači vjeruju, dođe i rezultat kad tad, a igrači znaju prepoznati jesi li taj ili nisi. Vidjeli smo iskrenost u njegovom radu, dao nam je samopouzdanje i uz sve to je dobar i čovjek. Za njega nema niko ništa loše da kaže.” smatra Šehić.

Prva želja navijača definitivno je Vahid Halilhodžić. A u direktnoj anketi navijača Petev je dobio više od 60% podrške u odnosu na Hadžibegića. No upravo je izbor Peteva prije dvije godine pokazao da u FS BiH i ne brinu baš o tome kakvu popularnost ima selektor.

Ako FS BiH izabere drugog selektora, Petev mu je olakšao posao. Dijele ga dvije utakmice baraža do Eura 2024, a uz to dobija ekipu koja je u znatno boljem stanju i kadru nego ona koju je on zatekao.

Za nadati se kako će se ipak uspjeti očuvati koliko toliko bolje raspoloženje oko reprezentacije koje je stvoreno u 2022. godini. No, u Bosni i Hercegovini definitivno nekada nije jasno shvatiti ko želi dobro, a ko loše interesima države.

(Reprezentacija.ba)