Željezničaru, ali i svim drugim sportskim kolektivima, je produžen rok za otplatu duga prema Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine i to do kraja juna 2023. godine.

Ovo je potvrđeno na današnoj sjednici Vlade FBiH.

Na zvaničnoj stranici Vlade FBiH se navodi da su donijeti zaključci u vezi sa zahtjevima sportskih kolektiva i drugih subjekata za produženje roka važenja olakšanog plaćanja dugovanja po ugovorima o reprogramu duga za poreze i doprinose.

Sportski kolektivi i drugi subjekti obratili su se federalnom premijeru za produženje tog roka, koji je današnjim zaključkom Vlada FBiH i produžila do 30. juna 2023. godine.

Tako je Porezna uprava FBiH (PUFBiH) danas zadužena da do 30. juna naredne godine odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obaveza za sportske kolektive i poslovne subjekte koji s njom imaju zaključene sporazume o plaćanju na rate dugovanja po osnovu javnih prihoda ili o odgođenom plaćanju, a zbog posljedica izazvanih pandemijom.

Ova federalna uprava zadužena je i da do 30. juna 2023. godine sportskim kolektivima i drugim subjektima koji u primjeni imaju ugovore o reprogramu duga za poreze i doprinose, osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava obezbjeđenja po ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate.

Podsjetimo, čelnici Želje su u ovom mjesecu održali press konferenciju na kojoj su zatražili pomoć od Vlade FBiH te prolongiranje plaćanja poreza do 30. juna naredne godine.

Glavnica duga kluba sa Grbavice prema Poreznoj upravi FBiH iznosi 2,4 miliona KM.

Inače, navijači Želje su prije desetak dana postali generalni sponzor kluba i obavezali se da će do kraja ove godine prikupiti 300.000 KM kako bi pomogli voljenom klubu.

(Reprezentacija.ba)