Taman kada je reprezentacija nakon tri godine krize ušla u mirni period i kada su se navijači vratili na tribine utakmica BiH, u bh. javnosti je kao bomba pukla informacija da će Faruk Hadžibegić zamijeniti Ivajla Peteva na klupi Zmajeva.

Na društvenim mrežama i medijima napisano je hiljade komentara novinara i navijača. Bilo da su za ostanak ili odlazak, gotovo da nikome nije jasno zašto se u ovom trenutku uopšte mijenja Ivajlo Petev?

“Ivajlo je odradio dobar posao. Sjetimo se samo kako je dočekan, nisu bili ni najbolji rezultati u kvalifikacijama, ali onda je u Ligi nacija definitivno ispit položio. I igrači su ga dobro prihvatili, njegovu ideju i sve ostalo.” rekao je nedavno Zvjezdan Misimović za Reprezentacija.ba.

Selektor je proteklih mjeseci prema izjavama predsjednika FS BiH i direktora reprezentacije dobio prolaznu ocjenu za svoj rad, a kao konačni cilj pred selektora je postavljen plasman na EURO 2024. Uz to, Petev je prvi selektor u historiji reprezentacije BiH kojeg su javno hvalili igrači – i to oni sa najvećim stažom poput Džeke, Krunića, Pjanića, Šehića.

Da postoji dobra kohezija u svlačionici najbolje govore i rezultati. Reprezentacija je još od kraja mandata Roberta Prosinečkog vozila nizbrdo. Petev je u teškim okolnostima, u kojima su mu čak i pakovane afere, uspio zaustaviti taj pad, a čak i vratiti Zmajeve na ispravan kolosjek. Kao kruna došlo je osvajanje prvog mjesta u Ligi Nacija.

Da FS BiH ima priliku na klupu dovesti Vahida Halilhodžića, Vladimira Petkovića, Matjaža Keka ili nekog drugog selektora koji iza sebe ima uspjehe u reprezentacijama, odlazak Ivajla Peteva bio bi razumljiv, ali objektivno njegovi trenutni protukandidati nemaju jači trenerski CV od Bugarina, ako ne i slabiji.

Dakle, nije Ivajlo Petev najbolji trener na svijetu, ali svi argumenti su na njegovoj strani. Posebno što bez kontinuiteta u radu, u modernom fudbalu teško može doći do rezultata.

Pa zašto se onda tjera iz reprezentacije – pita se javnost?

Špekuliše se kako je Petevu, ako je vjerovati nezvaničnim informacijama, presudila činjenica da nije bio za odigravanje utakmice protiv Rusije koju je FS BiH dogovorio jesenas, otkada su navodno i zahladili odnosi. Utakmice dogovorene u inat navijačima, ali i u kontru vrijednostima koje propagira čitav demokratski svijet, FIFA, UEFA…

Spominje se i kako razlog može biti što na spisku kod Peteva nema igrača Borca, Zrinjskog ili drugih klubova koji su baze čelnicima FS BiH.

Kako niko ne želi javno iznijeti te informacije, a kako selektor Ivajlo Petev osim press konferencija i nema previše kontakta sa bh. novinarima, pravu istinu vjerovatno nikada nećemo saznati, ali vrlo brzo ćemo saznati da li će nam se odbiti od glavu tjeranje trenera koji ima dobre rezultate i kojeg podržavaju igrači. Odnosno, hoće li nam se ponoviti sudbina Srbije koja je otjerala Slavoljuba Muslina nakon što se plasirao na Svjetsko prvenstvo?

Trenutno ovo sve izgleda kao da nekome smeta bilo kakav napredak, ili barem stabilnost, simbola Bosne i Hercegovine. Simbola kakav je i sama fudbalska reprezentacija.

(Reprezentacija.ba)